ANNONS
Har du planer på att flytta utomlands och skaffa jobb där?
Att flytta utomlands är ett sätt att uppleva ett äventyr eller förverkliga en dröm. Det är lätt att bli förälskad i en plats som man besöker och börja drömma om en flytt till ett annat land. Det kanske handlar om en vacker plats, ett härligt klimat eller en intressant kultur. Men att flytta utomlands är också ett stort steg och varje land har sina fördelar och nackdelar. Det finns lagar och regler att ta hänsyn till och mycket att tänka på innan drömmen om en flytt utomlands kan uppfyllas.
Var vill du bo?Hela världen ligger öppen för dig, så var vill du bo? De populäraste länderna för oss svenskar att flytta utomlands till är Norge, Finland, Storbritannien, USA, Tyskland, Spanien, Frankrike, Australien och Kina.
Planerar du att flytta utomlands för ett år eller två eller planerar du att aldrig mer komma tillbaka till Sverige? Det kan vara smart att redan från början fundera över vilken tidshorisont som känns relevant. Ska du bara flytta något år så kanske det är bättre att exempelvis hyra ut din lägenhet i andra hand och magasinera ditt bohag, men om du ska emigrera för alltid är det lika bra att göra dig av med bostad och bohag här hemma för att börja om på nytt i ditt nya hemland. Kolla upp vad som är mest förmånligt, att flytta med bohaget eller lämna det i Sverige.
När du väl vet vilket land du ska bo i är nästa steg att fundera på hur du vill bo i ditt nya hemland. Ska du hyra lägenhet eller köpa? Hur stor bostad behöver du? Vill du ha nära till grannar eller inte? Vilket avstånd vill du ha till bad, shopping, restauranger, golf och andra aktiviteter? Vill du bo i ett område med många andra svenskar eller snarare smälta in bland den lokala befolkningen?
Pappersarbete är sällan roligt, men tyvärr nödvändigt. Se till att läsa in dig på ditt nya hemland. Vad gäller angående visum och arbetstillstånd? Vilka försäkringar behöver du? Hur skaffar du bankkonto och folkbokför dig i det nya landet? Hur fungerar det sociala skyddsnätet? Behövs vaccinationer? Tänk på att sjukvården kan skilja sig mellan Sverige och andra länder. Om du behöver speciella mediciner kanske de inte går att få tag på överallt. Läs in dig på skattereglerna i det nya landet. Det är speciellt viktigt ifall det visar sig att du inte trivs, så att du vill återvända hem till Sverige tidigare än beräknat. Det är inte roligt att sitta med restskatt året därpå för att du missade att betala rätt skattesats utomlands.
Att flytta utomlands är aldrig billigt. Det gäller att ha en slant undanstoppad så att du klarar dig den första tiden i det nya landet. Det kan dröja ett tag innan du får jobb. Ibland kan det behövas en depositionsavgift för att få hyra lägenhet. Att uppsöka vård kan kosta mycket mer pengar än i Sverige. Tänk också på att telefonräkningarna hem kan bli dyra. Kolla upp vart närmaste internetcafé ligger och kör Skype med dina nära och kära istället för att prata i telefon.