toppen

ANNONS

THAILAND
Bangkok, Hua-Hin

thailands flagga

Flaggan
Blått är landets nationalfärg. Vita och röda band symboliserar folkets styrka, renlärighet och trofasthet.

Betyg som resmål
thailands placering i världen

Fakta
Prathes Thai (Muang-Thai)
Yta: 513 115 km2 (Sverige 449 964 km2)
Folkmängd: ca 60 miljoner
Befolkningstillväxt per år: 1%
Medellivslängd: Män 67 år Kvinnor 72 år
Barn per fertil kvinna: 2,0
Huvudstad: Bangkok
Språk: thailändska
Religion: buddhism
Statsskick: monarki
Nationaldag: 5 december (kung Bhumibols födelsedag)
FN-medlemskap: 1946
Valuta: 1 Bath = 100 satang
BNP per capita: 2 750 USA-dollar (Sverige 23 750 USA-dollar)
Tid: svensk tid + 6 timmar
(se även tidszoner »)

Thailand

Hur kommer det sig att så många svenskar åker just till Thailand? Jo, svaret är ganska enkelt. Det är billigt, varmt, skiljer sig mycket från den värld vi är vana vid samt de har en mycket trevlig befolkning!
Thailand är en konstitutionell monarki, där deras kung kallas Rama och ett nummer. Det talas fortfarande om när den förre gamle svenske kungen var där på besök för många år sen.

Bangkok

En mycket stor stad (6 milj. inv.) som man egentligen inte behöver vara i mer än några dagar. Här finns det många tempel och Buddha-statyer att titta på, bl.a. Kungens palats, det får man inte missa. En tur med en tuk-tuk hör också till samt ett besök på gatan Pat Pong (för er som inte vet så är det som Drottninggatan i Stockholm, fast här säljs det kroppar).

Man kan förstå varför många åker till Thailand för att köpa sex, det är enkelt att komma i kontakt med. Men det är verkligen sorgligt att det ska behöva vara så, unga flickor som säljer sina kroppar för att tjäna några slantar. Risken är också stor att bli lurad om man går in i en sån "butik", många turister blir av med både pengar och kreditkort, det är lätt att bli "blind" och lurad, kanske t.o.m. drogad. Sen finns också risken för sjukdomar. Så ska ni besöka Pat Pong, visa då vad ni egentligen tycker om det som pågår där. Enklaste sättet är naturligtvis att inte köpa något.

Det finns mycket bilar och mopeder i Bangkok, och när man varit ute en hel dag i staden och sen snyter sig så ser man hur näsduken blir alldeles svart. Många boende går omkring med munskydd, har det inte gått lite väl långt då? Borde man inte inse att något måste göras åt den otroligt dåliga luften?

Flytande marknaden hör också till det som vi turister måste se, det finns en strax utanför Bangkok, jag tror den ligger på norra sidan.
Det finns många stor fina köpcentrum i Bangkok, vi hamnade i ett med flera våningar som i princip bara sålde souvenirer, massor med träskulpturer och dylikt.

Budha

Buddha, ja lyckas man inte se en Buddha-staty i Thailand har man nog lyckats med det omöjliga. Alla har i princip en eller flera i sina bilar. En Buddha som man inte får missa är den enorma Clining Buddha som finns i Bangkok (se bild ovan). Sen finns det Buddhor i alla möjliga utformningar och material. Om jag inte minns fel så får man inte köpa någon Buddha som souvenir och ta med sig hem, i alla fall är det inget som de uppskattar.

Hua-Hin

När vi lämnade Bangkok och reste vidare så åkte vi till Hua Hin, ett lugnare ställe än de mer kända Phuket etc. Här är det inte alls lika mycket fart och fest, utan mer för att koppla av och njuta av natur och miljö. Ett sätt att ta sig hit är via tåg från Bangkok, eller med buss. Här finner man spännande matmarknader och får möjlighet att åka en cykeltaxi (vi fick gå av och hjälpa våran stackars cykelförare vid en backe).
Vi gjorde en dagsutflykt till nationalparken Sam Roi Jod park. På vägen dit besökte vi ett annananasplantage och senare fick vi även en uppvisning av apor som plockade ner kokosnötter från palmerna. Väl framme i Sam Roi Jod-park så blev det till att gå en bra bit upp för en stenig stig för att sen komma fram till en grotta där de hade byggt ett litet tempel (se bild). Det var ett stort hål i taket på grottan så solljuset kunde skina in, det var underbart vackert. Jag tror grottan hette Prahna Cave. Värt att gå upp till om man orkar.

Maten

Thailand har en massa god och spännande mat, men stark. Jag beställde en fisk och fick med några små gröna saker i maten, bet i en sån och sen fick jag andnöd och började se syner, det absolut starkaste jag någonsin ätit. Men man lär sig, efter ett tag uppskattar man maten mer när man väl vant sig. Jag sätter Thailand högt vad det gäller maten, kanske det bästa landet jag varit i vad det gäller den biten. Så prova er fram, var bara försiktiga dels för kryddigheten men också så att det är vällagat.

Folket

Människorna som vi mötte i Thailand var mycket trevliga, om det berodde på att vi hade en massa dollar i fickorna eller att de verkligen var trevliga ändå, var svårt att avgöra. Men nog blev de extra glada när de fick se en dollarsedel alltid.

Massage

En annan sak man egentligen inte får missa är den klassiska Thailändska massagen. Man får en skön mjuk massage ena stunden för att sen bli fullständigt sönderbruten och mörbultat i nästa. De kliver alltså på en med fötterna. Så det är lika jobbigt som skönt att genomgå detta, men det hör till (se bild på mig när jag ligger och lider på stranden, det var där min rygg gick av!). Men våga prova!

Thailand är ett häftigt land, med underbar befolkning!

Charmiga Koh Chang är Thailands oförstörda paradisö

Den thailändska ön Koh Chang hamnar ofta i skymundan av Phuket och Koh Samui, de mer välkända och exploaterade öarna i södra delen av landet. Det är en av anledningarna till att Koh Chang har förblivit ett lugnt och ofördärvat paradis, och ön har verkligen alla de ingredienser man förväntar sig att en tropisk ö ska ha. Här finns palmbeklädda stränder, turkosgrönt vatten, prunkande djungel på bergsluttningarna som tornar upp sig över stränderna och en lätt arom av kokos ligger ständigt i luften. Koh Chang betyder ordagrant ”Elefantön”, och namnet fick den eftersom öns konturer påminner om ett elefanthuvud. Den här paradisön blir knappast mindre attraktiv av närheten till Bangkok (4-5 timmars körning följt av en kort färjetur).

Elefantön är en av de 52 öar utanför Trats kust som utgör Koh Changs marina nationalpark. Koh Chang är även Thailands näst största ö, och över 70% av dess naturliga regnskog har bevarats. De vita stränderna inbjuder onekligen till lata semesterdagar i en solstol, men tack vare havet och bergen finns här även saker att göra för den som är lite mer äventyrlig av sig.

Den populäraste, och mest exploaterade, stranden på ön heter Had Sai Khao (White Sand Beach). Hit kommer de flesta besökare på grund av strandens stora utbud av boende (om än inte like stort som utbudet av hotell i Phuket), och aktiviteter. Här finns det något även för den kräsne, även om utbrett som. Klong Son Beach är av det lite lugnare slaget, medan Had Kai Mook (Pearl Beach) är en stenig strand där man ibland kan skymta stora musslor i sanden mellan stenarna. Laem Chaichet är en liten udde som leder in till en avskild bukt, en fantastisk plats för att njuta av den makalösa solnedgången. En annan bra plats för vackra solnedgångar är Kai Bae Beach. På Kai Bae hittar man vita sandstränder, och ett antal dykshoppar som ger dig möjlighet att snorkla, dyka och paddla kanot.

Om du skulle vilja ha lite omväxling från solen, sanden och havet, så finns det många andra aktiviteter på Koh Chang. Förkovra dig i det thailändska köket med en matlagningskurs på Aiyapura Resort and Spa eller hoppa upp på elefantryggen för en ridtur genom regnskog och fruktträdgårdar. Span som erbjuder massage och skönhetsbehandlingar hittar man lite överallt på ön. För mer fysiskt ansträngande aktiviteter kan man ge sig ut på en vandring i naturen. På ön finns många olika vandringsleder av varierande svårighetsgrad, men de flesta vandringsturer innehåller ett stopp vid ett vattenfall. Om du är här under årets svalare månader, får du inte missa de tusentals eldflugor som lyser upp mangroveskogen med ett trolskt skimmer. Sist men inte minst, ingen thailändsk ö är komplett utan ett par vackra tempel. Koh Chang är inget undantag, här hittar man templen Wat Bang Bao, Wat Khlong Prao och Wat Khlong Son.

Koh Chang passar utmärkt för både backpackers och mer penningstinna resenärer. Utbudet av hotell på Koh Chang är stort och varierat, här finns allt från femstjärniga hotell med komplett service, privata stränder och gäster som aldrig behöver lämna hotellområdet, till bungalows utan luftkonditionering och toalett som ser ut att vara hämtade från ett avsnitt av Robinson. Trots närheten till Bangkok har Koh Chang lyckats bevara sin naturliga skönhet. Samtidigt finns här ett stort utbud av aktiviteter, vilket gör ön till en perfekt destination för alla sorters semesterfirare.

Tempel

Tempel


Clining Budha

Clining Budha


Tempel i grotta

Tempel i grotta


Härlig strand

Härlig strand


Massage på stranden

Massage på stranden


vatten
Köp vatten
Här finns ett av världens bästa kök (anser jag), visst är det starkt, men efter några dagar vänjer man sig, och kan njuta fullt ut. Maten är en tio-poängare i detta land, enligt mitt tycke. Som vanligt bör man se upp så man inte får någon magsjuka, det är vanlig försiktighet som gäller, att maten är ordentligt vällagad och varm, undvik mat som stått framme och blivit ljummen.
Man kan komplettera med att äta Trevis eller ta ETEC vaccin.
prisbild
Ja ett billigt ställe att vara på, det mesta är billigt, boende, maten, taxi etc. Ett riktigt proffs kan klara sig undan på några tior om dagen, men för oss vanliga turister som oftast håller oss inom våra inhägnade områden så blir det aningen mer kostsamt, men betydligt billigare än runt Medelhavet ändå.
effektiv flygtid
Stockholm - Bangkok, ca 11 timmar
Att hitta de där omtalade små bungalowsen vid en öde strand för bara 20:- per natt är väl lätt överdrivet. Men visst kan man hitta billigt boende beroende på vart man vill vara. Är man i storstaden Bangkok så är det inte så lätt, men väl ute på landet utanför de vanliga turistområdena kan man fynda.
Det går även att komma billigt undan på turistområdena, men då måste man vara där under lågsäsongen.
Men generellt sätt, det mesta är billigt här
övrigt
Missa inte att åka en tuk-tuk
Ät och njut av deras underbara mat (se till att den är vällagad bara)
vaccination » vilket vaccin behöver du?
tidskillnader » se de olika tidszonerna
klädstorlekar & omräkningstabeller »

Elkontakt


Spänning: 220 Volt
Frekvens: 50 Hertz

Elkontakt typ nr 1 Elkontakt typ nr 3

Se alla elkontakter här »


ValutaHär kan du enkelt se aktuell valutakurs för THAILAND. Knappa in summan och tryck på "visa resultat", eller på "köp" om du vill köpa/boka denna valuta.

Se mer om valutor här »

MER OM LANDET THAILAND

Thailand
[ta_i-, av Prathet Thai, de frias land], kungadöme i Sydöstasien, beläget norr om Thailandbukten och på norra Malackahalvön. Landet hette till 1939 samt 1945–49 Siam. 60,5 milj. inv. Huvudstaden Bangkok är ett historiskt buddhistiskt centrum och en överbefolkad modern mångmiljonstad. I berglandet i nordväst ligger Chiang Mai, känd för sin säregna kultur och sitt förnämliga konsthantverk.

Natur och klimat.
Thailands kärnland är slätterna kring floden Chao Phraya (Menam) och dess delta. Landets östra del avvattnas av bifloder till Mekong, som utgör gräns mot Laos. Det centrala låglandet genomkorsas av kanaler och omges av platåer och bergsmassiv; de är högst i nordväst (över 2 500 m) i gränsområdet mot Burma. Bergskedjorna löper vidare söderut på Malackahalvöns smala landtunga och in i Malaysia. Det råder tropiskt monsunklimat med stor nederbörd under sydvästmonsunens regnperiod (maj–oktober). Fuktigast och varmast är det i söder, där det regnar under alla årstider. Thailand är ett skogrikt land med artrik regnskog (bl.a. teak, bambu) i norr och väster. Stäpp och savann dominerar i de torrare nordöstra delarna. Landet har utsatts för en våldsam skogsskövling som resulterat i svår erosion och översvämningar. På de bördiga flodslätterna växte tidigare sumpskog, men nu utnyttjas låglandet för en intensiv våtrisodling. Det artrika djurlivet har drabbats av skogsutrotningen och miljöförstöringen. Stora rovdjur (tiger, leopard) och däggdjur (elefant, noshörning, tapir m.fl.) har minskat i antal. Vattenbuffeln är vanlig som arbetsdjur.

Befolkning.
Thaifolket är landets dominerande etniska grupp (ca 80 %). De talar thaispråk (fyra vitt skilda dialekter) och är anhängare av theravada, den äldre riktningen inom buddhismen som dominerar i Bortre Indien. Buddhismen har varit statsreligion sedan landet grundades på 1200-talet. Den genomsyrar den thailändska kulturen och har haft stor betydelse för nationalmedvetandet, liksom monarkin (samma dynasti har styrt landet sedan 1700-talets slut). Klostren är viktiga institutioner. De stod tidigare för undervisningen och nästan alla pojkar vistades någon tid i kloster. Den kinesättade befolkningen (ca 12 %) spelar en viktig roll i städernas affärsliv. Kineserna har till stor del assimilerats med thailändarna. I södra Thailand lever malajer som är muslimer, i nordöst finns khmerer, laoter och vietnameser (från de krigsdrabbade grannländerna har stora flyktingströmmar kommit till Thailand). I nordväst lever små grupper isolerade bergsfolk av svedjebruk i skogarna, medan risodling dominerar på det tättbefolkade slättlandet. Låglandet i söder är tätast befolkat med stor koncentration kring huvudstaden. 80 procent av invånarna hör alltjämt hemma i byar på landsbygden. Med den ekonomiska tillväxten har den allmänna levnadsstandarden höjts, men klyftan vidgas mellan å ena sidan en växande medelklass och ett fåtal nyrika, å andra sidan den fattiga majoriteten på landsbygden och i Bangkoks slumområden. En ström av människor dras till städerna. Från avlägsna landsbyar hämtas unga flickor som säljs av föräldrarna till arbetsförmedlare och lätt fastnar i barnarbete eller i turistorternas sexhandel (där även pojkar utnyttjas). Aids har fått en kraftig spridning i landet: man räknar med en halv miljon hivsmittade.

Näringsliv.
Thailand är ett tidigare jordbruksland och utvecklingsland under snabb förändring. Med sin expanderande industri och snabba ekonomiska tillväxt har landet placerat sig bland Asiens främsta, tätt efter de fyra tigrarna. Japanskt och amerikanskt kapital och god tillgång på lågavlönad arbetskraft har bidragit till framgången. Vid sidan av textil- och livsmedelsindustri och viss tung produktion är elektroniktillverkning och annan sammansättningsindustri ledande branscher. Brist på kvalificerad arbetskraft drev efter hand upp kostnaderna och kapitalet började flytta till andra låglöneländer. Tillsammans med fastighetsspekulationer och en växande utlandsskuld utlöste detta en ekonomisk kris mot slutet av 1990-talet.
Traditionell huvudnäring är jordbruket, som fortfarande sysselsätter majoriteten. Thailand är en av världens ledande exportörer av ris, liksom av gummi och socker. Dessutom odlas bl.a. majs, tobak, frukt och grönsaker. I norr pågår en illegal narkotikaproduktion, baserad på opiumodlingarna i den ''gyllene triangeln'' på gränsen mellan Thailand, Laos och Burma. Skogsbruket är numera statskontrollerat, och stora nyodlingar skall ersätta de skövlade arealerna (ca 80 % av landets skogar har avverkats). Fisket har stor betydelse (tonfisk, skaldjur). Av mineral bryter man främst tenn (på Malackahalvön); ädla stenar till smyckeindustrin, bly, zink och järnmalm utvinns också. Det finns naturgas och en del olja i landet. Viktiga handelspartner är USA och Japan. Thailand har väl utbyggda vägar – en bieffekt av USA-stödet under Vietnamkriget – och järnvägar samt moderna storhamnar och internationella flygplatser (Don Muang vid Bangkok är en viktig knutpunkt i Sydöstasien). Industrins och städernas tillväxt har resulterat i svåra kommunikations- och miljöproblem, och huvudstaden hotar att strypas av sin biltrafik. I Bangkokregionen bor, grovt räknat, var femte thailändare. På slättlandet är kanalerna viktiga alternativa transportleder. Omkring 5 miljoner turister per år ger landet goda inkomster. Kända resmål är badorterna vid Thailandbukten (Pattaya, Hua Hin m.fl.) och ön Phuket.

Konst.
Landet har mottagit många influenser från andra länder, särskilt från Indien och Kina. En speciell thailändsk estetisk känsla återspeglas i alla konstriktningar, även i brukskonsten. All konst har varit besjälad av religiösa föreställningar. Hinduismen gjorde sig gällande genom khmerfolkets kultur, medan buddhismen utvecklades direkt inom landet. I Sukhothai-riket (se nedan) utbildades en ny typ av Buddhabild, en rank och vacker, nästan feminin figur. Karakteristiskt thailändska är buddhistiska pagoder med mytologiska väggmålningar, bronsskulpturer samt arbeten i stuck.

Historia.
Thailand är den enda stat i Sydöstasien som aldrig koloniserades av européerna. Landet har varit ett genomgångsområde för folk norrifrån. På 500-talet grundade mon-khmerfolk ett par riken i Thailand. Thaifolket kom från södra Kina, trängde undan khmererna och upprättade på 1200-talet ett par riken i norr vars kultur utformades under indisk och kinesisk påverkan. I det första större thairiket, Sukhothai, blev buddhismen statsreligion och grunden lades för ett thailändskt skriftspråk. Landet expanderade söderut och frigjorde sig helt från khmerriket. Sukhothai kom på 1300-talet i vasallställning till kungen i Ayutthaya, dit makten centraliserades; riket kallades nu Siam. Handelskontakter etablerades med europeiska länder, men efter konflikter med fransmännen utestängdes européerna under ett århundrade. 1767 intogs Siam av grannlandet Burma, men återvann snart friheten. Bangkok gjordes till huvudstad, och landet öppnades åter för utlänningar under Chao Phya Chakri (som grundade den nuvarande kungadynastin 1782). Siam lyckades förbli en självständig stat trots britternas och fransmännens närgångna intresse på 1800-talet. Priset för oberoende var vissa landavträdelser vid gränserna, bl.a. till Burma.
Landet blev en buffert mellan de brittiskkontrollerade Burma och Malaysia och det franska Indokina. En modern administration infördes under kung Chulalongkorn (1868–1910). Krigsmaktens ledare genomdrev 1932 att det kungliga enväldet ersattes av en konstitutionell monarki. Kungahuset har dock behållit stort inflytande vid sidan av de höga militära ledarna, som gjort ständiga inhopp i det politiska händelseförloppet. Kung Bhumibol, som har västerländsk utbildning, tillträdde tronen 1946. I dag bemöts monarken (med kunganamnet Rama IX) med stor respekt. Han har vid flera kristillfällen ingripit i politiken. Under hans tid har civila regeringar och militärregimer avlöst varandra. En förhållandevis demokratisk författning infördes 1978. Krigsmakten har starka ekonomiska intressen att skydda och korruptionen breder ut sig inom förvaltningen. Mutor är vanliga vid politiska val och vid internationella affärer, inte minst inom vapenhandeln. Studenternas och medelklassens protester 1992 mot militärens politiska maktställning slogs ner med blodigt våld. Efter kunglig medling och allmänna val tillträdde åter en civil regering. Från detta år utses premiärministern av parlamentet (och inte av militären). Bräckliga koalitioner styrde landet. 1997 antogs dock en mer demokratisk författning.
Under andra världskriget tvingades landet ställa sig på Japans sida. Senare återupptogs kontakten med västmakterna. USA stödde Thailands uttalade antikommunism och under Vietnamkriget fanns amerikanska baser i landet. På 1980-talet bekämpades en kommunistisk gerilla i norr. Nu har förbindelserna normaliserats med grannländerna Laos, Kambodja och Vietnam. Thailand har varit medlem i SEATO och landet tillhör både ASEAN och (sedan 1993) den alliansfria rörelsen.

(Källa BSL01)

HEM

UPP

Kontakta reseledaren.nu: Kontakt
Om cookies på reseledaren.nu: Cookies
Om reseledaren.nu
Sajtkarta

© Copyright 1997 - 2023 www.reseledaren.nu
Alla rättigheter reserverade, med resevration för fel.


www.reseledaren.nu - världens hemsida!


HÄR BAKAS DET KAKOR.
Reseledaren.nu använder sig av cookies för en förbättrad upplevelse och personlig webbplats.
Fortsätter du använda sidan accepterar du detta.