top

ANNONS

äta

Mat & dryck utomlands

Mat och dryck kan vara den stora upplevelsen.

Men ser man inte upp kan det blir den som förstör hela resan också.

Drick mycket vätska

När du befinner dig i länder med hög värme så är det väldigt viktigt att man dricker mycket vätska med jämna mellanrum. Speciellt under de två första veckorna innan kroppen hunnit acklimatisera sig ordentligt. Det som då också är viktigt är att man får i sig mer salt än normalt, salta maten extra (eller kanske ta salttabletter), kroppen förlorar mycket salter vid hög svettning. Var noga med att kolla upp om du kan dricka kranvattnet eller inte i det land du befinner dig i, om du är tveksam köp då alltid vatten istället (eller vid nödfall använd vattenreningstabletter, se reseapotek). Du kan också koka vattnet men då måste det koka ordentligt i minst 5-10 minuter för att få död på alla eventuella bakterier och amöbor. Tänk på att vattenreningstabletter inte tar död på amöbor.

Måltiderna

En av resans höjdpunkt kanske? Eller det som förstör hela resan? Mat och dryck utomlands är alltid spännande, intressant och en risk. Många är rädda för magåkommor och vågar kanske inte prova vad som helst, och det är ju upp till var och en (se "Att slippa magåkommor" nedan), men det är synd om man inte kan prova någonting utan bara äter på McDonald's och dylikt. Att leta upp små genuina matställen, gå på upptäcktsfärd i det inhemska köket och göra nya gastronomiska upptäckter är mycket spännande. Ta del av det som finns i det land du befinner dig i, det kommer att berika ditt resande, men som alltid var försiktig och ät inte VAD som helst.

Att slippa magåkommor

En enkel regel för att undvika de vanligaste fällorna är följa ramsan : "boil it, peel it or spoil it" (koka, skala eller skippa). Och håll en extra god hygien vid toalettbesök. Men det finns egentligen inget 100%-igt recept på hur man garanterat kan slippa magåkommor, man får använda sitt eget omdöme. Se till att maten är ordentligt tillagad och uppvärmd, och låt bli glass och bufféer, se listan nedan.
För dem med extra känslig mage kan man äta t.ex. Trevis som förebygger okomplicerad turistdiarré eller om man ska till lite "värre" ställen kan man ta ett vaccin mot turistdiarré s.k. ETEC, läs mer på sidan om vaccin.

Läs även mer på sjukdomar utomlands »

Några enkla råd att följa:

  • ät bara mat som är väl genomstekt eller kokt och som fortfarande är riktigt varmt när det serveras, se upp för mat som stått framme och blivit ljummen eller kall, där finns största risken för bakterier
  • undvik alla råa matvaror med undantag av frukt och grönsaker som kan skalas
  • glass i lös vikt är ofta förorenad och kan orsaka sjukdom
  • i några länder finns vissa fiskar och skaldjur som kan innehålla giftiga ämnen trots att de är vällagade, hör med folk på orten om vad som gäller
  • undvik is i drycker
  • koka färskvatten eller använd reningstabletter, om det inte finns vatten att köpa på flaska
  • koka mjölk som ej pastöriserats
  • drycker som varmt te, kaffe, vin, öl, kolsyrade läskedrycker eller fruktjuicer från obrutna förpackningar är oftast ofarligt att dricka
Vad gör du om du drabbas av diarré?

De flesta diarrétillstånd brukar gå över efter ett par tre dagar. Det viktigaste under den tiden är att undvika alltför stora vätskeförluster.
Vid diarré ska du dricka rikligt med vätska, t.ex. buteljerad eller kokt vatten, svagt te, fruktjuice utspädd med rent vatten, eller soppa. Om diarrén fortsätter i mer än ett dygn, tillred och drick vätskeersättning (se reseapotek).

Sök läkare om diarrén varar mer än tre dygn och / eller du får mycket täta och vattniga avföringar, blod i avföringen, upprepade kräkningar eller hög feber.
Receptfria antidiarrémedel kan av vuxna användas med vätsketillförsel för tillfällig lindring. Ge inte dessa medel till barn under 12 år.


Topplista: De topp 10 konstigaste maträtterna från hela världen

De säger att en människas skräp kan bli en annan mans skatt. Detsamma kan sägas om mat: en mans mardröm faktist kan vara en annan mans delikatess. Från kotunga och gristryne till kycklingfötter, från stekta maskar och grodlår till stekta sniglar - detta en lista över några av de många konstiga saker som folk faktiskt äter (som ofta är förvånandsvärt välsmakande). Om du har ätit lite för mycket sista tiden och skulle må bra att dra ner på matintaget tror vi att denna lista kan hjälpa till med att minska apptiten. Här är lista över de tio märkligaste maträtterna från hela världen, vi börjar på plats 10 och räknar ned till plats 1.

10. Stekta hjärnsmörgåsar

Långt innan rädslan för galna ko-sjukan hade spridit sig runtom i världen kunde man beställa en smörgås med stekt kalvhjärna i mellan tunna skivor av vitt bröd i St Louis, Missouri, USA. Smörgåsen finns fortfarande i Ohio River Valley. Här har man friterat hjärnan och serverar den mellan hamburgerbröd. I El Salvador och Mexiko äter man hjärnor från nötkreatur, kärleksfullt kallade sesos på spanska, som ofta använda i tacos och burritos. Hjärnan har en grötig konsistens och smakar väldigt lite i sig så man får tillsätta kopiösa mängder av stark sås för att få smak.

9. Haggis

En traditionell skotsk maträtt är haggis, som är gjord av malet hjärta, lever och lunga från ett får. Detta blandar man med lök, kryddor, havremjöl, salt och öl och kokar i några timmar i fårmagen. Larousse Gastronomique, en populär Encyclopedia of gastronomiska läckerheter hävdar att haggis har "en utmärkt nötaktig konsistens och läckra välsmakande aromer." Haggis är tillgänglig året runt i skotska stormarknader och ar ofta tillagad med ett konstgjord hölje snarare än den traditionella fårmagen. En del säljs i burkar och kan värmas upp i mikrovågsugen. Liknande rätter finns i andra europeiska länder då man använder get, gris eller nötkött istället för får.

8. Insekter

Ätandet av insekter kallas för entomofagi och är ganska vanligt i många delar av världen, med undantagen Europa och Nordamerika (dock verkar insekterna vara en favorit hos detagarna av TV-showen "Fear Factor"). Det är inte ovanligt att hitta leverantörer som säljer friterade gräshoppor, syrsor, skorpioner, spindlar och maskar på gatorna i Bangkok, Thailand. Insekter har en hög halt protein och innehåller tydligen en mängd av viktiga fettsyror och vitaminer. Faktum är att man ofta gör mjöl från att torka och mala mask används ofta för att göra choklad chip cookies. Så nästa gång du tror att det är en fluga i soppan, kan det faktiskt bara vara en del av presentationen.

7. Rocky Mountain Ostron

Vad är det som är så konstigt med dessa ostron? Förmodligen det faktum att de inte är av den typ du hittar längst ner i havet, utan att de snarare är ett fantasinamn som ges till friterade testiklar från en buffel, en tjur eller ett vildsvin. Rocky Mountain ostron (även kallade prärie ostron) är välkända, framför allt i vissa delar av USA och Kanada där boskapsuppfödning är vanligt. Testiklarna är skalade, kokta, rullade i en mjölblandningen och stekta och serveras sedan med en fin cocktail sås.

6. Fylld Camel

Receptet för en hel uppstoppad kamel ser ut som ett dåligt skämt, med ingredienser som en hel kamel, ett helt lamm och 20 hela kycklingar. Detta recept är listat i Guinness Rekordbok som den största maträtten på en meny i hela världen, dock så har man utelämnat information med konkreta exempel på om någon var villig att äta denna maträtt. Legenden säger att att en hel uppstoppad kamel är en traditionell Beduinisk maträtt som förbereds som en rysk docka. En kamel fylls med ett helt lamm, lammet fylls med höns och kycklingar som fylls med ägg och ris. Allt detta blandas ihop och grillas innan man serverar det. Varesej detta är helt sant eller inte, så gör mängden mat som krävs för att laga denna maträtt att den förtjänar en plats på vår lista.

5. Hakarl

Anthony Bourdain, som känd för att äta några av de märkligaste livsmedeln i världen, hävdar att hakarl är det mest motbjudande sak han någonsin ätit.. Det tillverkas av att konservera håkäring eller brugd som får jäsa i två till fyra månader. Hakarl är en isländsk maträtt som sags ska stinka av ammoniak. Den är tillgänglig året runt i isländska butiker och serveras ofta i kuber på tandpetare.

4. Fugu

Fugu är det japanska ordet för giftiga blåsfiskar, som är fyllda med giftet tetrodotoxin, vilket gör dem dödliga. Endast särskilt utbildade kockar, som måste genomgå två till tre års utbildning och har klarat ett officiellt test, är tillåtna att förbereda fisken. Vissa kockar väljer att lämna en minimal mängd gift i fisken för att ge en stickande känsla på tungan och läpparna eftersom Fugu till smaken kan annars vara ganska intetsägande. Själva tjusningen med Fugu verkar vara att överleva ätandet, snarare än själva smaken av den dödliga fisken.

3. Casu Marzu

Denna maträtt hittade i Sardinien, Italien. Casu marzu är en ost som innehåller levande insektslarver. Dessa larver tillsätts avsiktligt till osten för att främja jäsningen och få den till en nivå som är nära nedbrytning som sögs ska leda till att ostens fetter bryts ner. De små, genomskinliga maskar kan hoppa upp till en halv fot om de blit störda i sitt arbete, vilket kan förklarar varför det är rekomenderat att borsta av insekterna innan du avnjuter en sked av den stickande ost.

2. Sannakji

Nu när sashimi och sushi är tillgängligt över hela världen så betraktas inte konumptionen av råa skaldjur längre som ett äventyr. Den koreanska delikatessen sannakji är dock något helt annat, då fisken och skaldjuren på tallriken inte är helt döda. Levnade bläckfisk skivas upp och kryddas med sesamolja. Tentaklerna rör sig fortfarande när denna maträtt serveras och om man inte tuggar noggrant, kan de små sugkopparna fastna i mun och svalg. Detta är inte en maträtt för klenmodiga.

1. BALUT

BALUT verkar finnas på varje "konstig mat" lista, vanligtvis i toppen, och av goda skäl. Även om denna rätt inte slingrar omkring på tallriken som den Koreanska bläckfisken, så är detta befruktade ank- eller kycklingägg med en nästan utvecklat embryo som kokas, lätt en av de märkligaste livsmedel i världen. BALUT är mycket vanligt i Filippinerna, Kambodja och Vietnam och säljs ofta av gatuförsäljare. Det sags att BALUT smakar ägg och anka (eller kyckling), som i huvudsak är vad det består av. Många säger att det är överraskande att ett livsmedel som verkar så bisarrt och exotiskt, som ofta har fågelns kännetecken synligt utvecklade, kan smaka så banalt. Det verkar som mycket mat som till en början ser konstigt ut, beskrivs som att smaka just kyckling.

Länkar
Godadrycker.se - Sajt som säljer resor med vinprovningar etc.
Sköldpaddan » - Min egenhändigt gjorda drink, ta en flukt och testa gärna

fb
twitter
epost

HEM

UPP

Kontakta reseledaren.nu: Kontakt
Om cookies på reseledaren.nu: Cookies
Om reseledaren.nu
Sajtkarta

© Copyright 1997 - 2024 www.reseledaren.nu
Alla rättigheter reserverade, med resevration för fel.


www.reseledaren.nu - världens hemsida!


HÄR BAKAS DET KAKOR.
Reseledaren.nu använder sig av cookies för en förbättrad upplevelse och personlig webbplats.
Fortsätter du använda sidan accepterar du detta.