top

BRASILIEN

Natal, Ponta Negra

brasiliens flagga

Flaggan

En glob visar södra stjärnhimlen (en stjärna för varje delstat). Grönt står för landets skogar, gult för rika mineraltillgångar.

ANNONS
brasiliens placering i världen

Fakta
Yta: 8 547 404 km2 (Sverige 449 964 km2)
Folkmängd: 175 milj.
Befolkningstillväxt per år: 1,2 %
Medellivslängd: Män 57 år Kvinnor 67 år
Barn per fertil kvinna: 2,3
Huvudstad: Brasilia (1,5 milj.)
Språk: portugisiska
Religion: katolicism
Statsskick: republik, förbundsstat
Nationaldag: 7 september
FN-medlemskap: 1945
Valuta: 1 real (BRL) = 100 centavo
BNP per capita: 3 640 USA-dollar (Sverige 23 750 US-dollar)
Tid: svensk tid - 4 timmar i Natal
Jämför tidsskillnad på tidszoner »

Natal

Samba, regnskog och fotboll på stranden, kan det vara något annat land än just Brasilien ? Här lever alla med rytmen i blodet, man tar dagen som den kommer, man tar det helt enkel lugnt här och man lever livet. Här finns det kilometerlånga stränder och sommar året runt, det är svårt att inte njuta och koppla av här.
Natal är en ort i den nordöstra delen av Brasilien, och man kan väl säga att den är brasilianarnas egna semesterort.
Den nordöstra delen av Brasilien där Natal ligger tillhör dock en av de fattigare delarna, här är arbetslösheten hög och många lever på samma sätt som man gjorde för hundra år sen.

Billiga drinkar och sprit

Deras berömda drink Caipirinha [kaprinja] kostade oss bara 2:50 styck !! Och när vi var på varuhuset Carrefour köpte jag mig en flaska Baccardi rom 980 ml för ca 30 SEK! Det är vad jag kallar billigt (se även nedan "Att handla mat"). Deras inhemska sprit är så billig att när jag köpte en gorilla uttäljd av en kokosnöt för 20 SEK så hade jag ingen aning om att den också var fylld med sprit.
Här har ni receptet på Caipirinha
1 glas:
6 cl cachaca (brasiliansk sockerrörs rom)
2 bitar lime
1-2 msk råsocker
Några isbitar
Lägg några bitar lime i ett litet glas.
Krossa limebitarna med en sked.
Häll över råsocker och täck med rom.
Lägg i krossad is och servera

Stränderna

Den strand som drar mest folk, speciellt på helgerna när även alla brasilianare är där, är den i Ponta Negra. Den har en tre kilometer lång strand full med hotell och restauranger. Ligger ca 14 kilometer söder om Natal. Inte så barnvänligt.
Andra stränder är:
Genipabu Beach, ligger ca 30 kilometer norr om Natal. Stranden är känd för sina sanddyner som kan bli upp till 50 meter. Vackra palmträd och mörk sand. Barnvänligt.
Pria da Pipa, ligger ca 90 kilometer söder om Natal. Orörda stränder med omväxlande lugnt vatten, sanddyner, klippor och naturliga pooler där du kan simma med delfiner. Barnvänligt.
Búzios, efter staden Búzios som ligger 40 kilometer söder om Natal finns fantastiska stränder med vita sanddyner, kokospalmer, små farmer och orörd djungel.
Pirangi do Sul & Pirangi do Norte, två trevliga, lugna små städer med fina stränder.

Parlörer

Tänk på att nästan ingen kan ett ord engelska här, alla pratar pourtogisiska. Så det är jättebra att ta med sig parlörer samt försöka lära sig några fraser/ ord innan man kommer hit, det har man stor nytta av, det kan jag garantera. Vissa menyer finns på engelska, men de flesta bara på pourtogisiska, så lär er ord om mat så ni vet vad ni ska beställa in. Se min sida om parlörer.

Beachbuggytur

Det är väl den stora turistgrejen här, alla måste åka på en beachbuggytur. Jo, vi gjorde det också, och det var riktigt kul och häftigt! Fast man undrar ju hur det blir när det kommer fler turister hit, alla stränder kanske kommer bli sönderkörda av bilar, kanske t.o.m. kö, vem vet? Så lite delat kändes det. Men hur som helst, våran förare körde som en tok bland sanddynerna, och man blev riktigt rädd att vi skulle volta runt. Det hände ibland sa han, men då var det lite mer oerfarna förare som var i farten. Vi var ute en hel dag, det kostade ca 500 SEK, inkl förare och bensin, för två pers. En beachbuggytur kan man antingen boka via sin resebyrås kontor på plats, eller via t.ex. svensken Anders lilla turistbyrå Viking, som ni når via Hotmail viking_natal@hotmail.com eller via tel 3091-2762, (de har även en liten minigolfbana samt vatten, godis, vin till försäljning, billigare än apoteksbutikerna faktiskt!).

Pengar

Valutan heter Real (R$) här, och just när vi var där hade den dalat och låg på ca 2,50 för en real. Det gjorde att allt blev superbilligt! Vi märkte att det kunde vara lite svårt att få ut pengar i automaterna, vi fick ta oss till en bank (Banco Do Brazil, man kan också använda sig av BRADESCO automaterna), där hade de en automat som fungerade ok med internationellt Visakort. Växlingskontor fanns lite här och där, och kursen var väl ok där. Men ta med er dollar om ni ska växla där, få ställen tar emot SEK.

Handla mat

En bristvara i Ponta Negra där vi var, var att det inte fanns några småbutiker som säljer mat, utan man måste åka till de stora varuhusen som ligger en bit utan för centrum. Och att handla där t.ex. på Carrefour, är både kul och inte kul. Det som var kul var när man skulle betala, allt var så otroligt billigt. En burk öl kostade bara 0,75 R$, och en flaska Baccardi Rom 980 ml gick på 10,20 R$ (med den kursen via hade så blev det alltså bara ca 30 SEK !!!, vad säger ni om det ?!). Det som inte var så kul utan mera fascinerande var att kassörskan både stämplade in priset OCH lägger ner varorna i en liten tunn plastpåse, det blev i princip en lite tunn påse för varje vara, då förstår ni själva vad resultatet blev, 50 varor = 40-50 påsar OCH långa köer till följd (plus att alla kassörskor säkert har en dålig rygg redan efter två år på det jobbet). Här är det omöjligt att handla veckans mat och sen ta bussen hem, man måste ha en bil eller ta taxi för att kunna få med sig alla dessa påsar, och snacka om kul om man bor i en lägenhet och måste springa upp och ner för att få med sig alla varor.

Äta ute på restaurang

På restaurangerna så är varmrätten oftast avsedd för två. Så man bör vara överens om vad man vill ha. Priserna som står angivna i menyerna är alltså för två personer, och man får mycket mat! Vi var mycket positivt överraskade över maten, vi var inte missnöjda en enda kväll, fantastisk mat säger jag bara ! (om man gillar fisk och skaldjur dvs., för det är mycket sånt).
En trevlig restaurang vi hamnade på när vi var ute på en tur hette Punto Massimo.

Maträtter

Feijoada, en köttgryta som serveras med ris och en skål med bönor. Nationalrätt i Brasilien.
Pirarucu ao forno, den mest kända fisken från Amazonasfloden som ugnsbakas med citron och kryddor.
Vatapá, en fisk- och skaldjursrätt med en tjock sås gjord på maniok, kokos och palmolja.
Xinxim de galinha, kycklingbitar som smaksatts med vitlök och citron.
Casquinha de carangueijo, fylld krabba
Acarajé, skalade bruna bönor som mosats och friterats i palmolja. I dessa bollar finns torkade räkor, peppar och tomatsås.
Moqueca, ett slags sås eller gryta med fisk, räkor, ostron eller krabba. Kokas i lergryta med palmolja och kokosmjölk.

Shopping

Brasiliansk musik, samba på CD
Indianskt hantverk
Hängmattor (väldigt populärt)
Lädervaror, som fotbollar, bälten etc
Färgad sand i småflaskor
Dukar
Brasilianskt kaffe
Drycken/drinken Caipirinha eller Caprinotcha
Souvenierer etc etc

Sevärdheter

Machadao stadion - att se på fotboll i brasilien är en upplevelse
Baía Formosa - En liten fiskeby med mycket lite turism och med fins stränder
Forrókvällar - dansfest på de lokala ställena med samba
Beachbuggytur - ett hissnande äventyr över de stora sanddynerna
Museu da Cámara Cascudo - ett folklore och antropoligiskt museum i Natal om indianerna i Amazonasområdet.

Turer / utflykter

Vi åkte på en tur kallad Barra do Cunhaú - en-fånga-kräfter-tur, men den var inte mycket egentligen, mer för pensionärer möjligen, eller inte ens för dem. Ganska meningslös tur. Det bestod mest i att åka med en liten båt ut till en strand och bada, och sen en sväng in bland mangroveträsken och se på några krabbor (små rackare).

I byn Pipa finns det mesta fast i mindre skala, här är det lugnare (säger dem), men när vi åkte igenom där så var det en enda lång bilkö genom den enda lilla trånga gatan genom byn. Det är lite mer barnvänligare stränder här, inte lika höga vågor.

I Pirangi (ca 25km söder om Ponta Nerga) finner man världens största cashewnötsträd, det mäter hela 8400 m2 (se bild ovan), och det är ett enda stort virr-varr av grenar när man går in under det, påminner mer om en massa kraftigare buskar.

Längre utflykter

Det finns flera specialutfärder man kan göra också, t.ex. till Pai Mateus Ranch eller Olinda - Recife, men då är man oftast borta 2-3 dagar. Och vill man göra ännu längre turer så kan man komplettera resan men en vecka i t.ex. Rio eller i Amazonas, detta gör man oftast via sitt resebolag hemma, eller så kan Scandinavian Plus fixa det på plats också.

brasilien

brasilien

brasilien

brasilien

brasilien

brasilien

brasilien

brasilien

brasilien

Vatten

Köp vatten på flaska, eller koka

Inga problem i Natal, möjligen kan man äta Trevis eller ta ETEC vaccin om man har en känslig mage. Man får se till att maten är ordentligt vällagad och varm, undvik mat som stått framme och blivit ljummen. Undvik is i drinken etc.

Prisbild

Det var mycket billigt då jag var här, valutan låg på 2:50 för en real. En middag för två gick på från 70:- till 140:- (och då var det den finaste rest. i Ponta Negra), en drink bara 2-3 kronor. Men prisbilden är mycket beroende på svenska valutan mot dollarn i regel här.

Effektiv flygtid

Stockholm - Natal ca 11-12 timmar

Vi hade inkluderat hotell i resan som vi köpte via Ving, det var ett helt ok hotell - Praia Azul i Ponta Negra
Men det är nog inte svårt att fixa boende på plats heller, beroende på hög eller lågsäsong så klart.

Övrigt

Visum behövs inte för svenskar vid kortare resor än 90 dagar
Antal innevånare i Natal är ca 800.000
religion : 90% katoliker
landsnummer : 55
el : 220 V (går att knöla in våran el-kontakt, ta med adapter för att vara på den säkra sidan)
solen tar hårt, se solfaktor, drick mycket vatten.
stora karnevalen infaller ofta i början på mars-månad
klimat: tropiskt

Behöver du vaccinera dig när du åker hit?

Behöver du räkna om klädstorlekar, temperaturer, hastigheter m.m.?

Elkontakt


Spänning: 110/220 Volt
Frekvens: 60 Hertz

Elkontakt typ nr 1 Elkontakt typ nr 2 Elkontakt typ nr 3 Elkontakt typ nr 14

Se alla elkontakter här »


MER OM LANDET BRASILIEN

Massor mer om Brasilien

Brasilien, förbundsrepublik i Sydamerika vid Atlanten (med namn efter det tropiska röda träslaget bresilja; av portugisiska brasa, glöd). Brasilien är till ytan jordens femte stat (ca 17 gånger större än Sverige) och Sydamerikas största; den omfattar nästan halva kontinenten. 169,2 milj. inv. Brasilien indelas i 26 delstater och det federala distriktet med huvudstaden Brasília. I sydöst, landets mest tättbefolkade och industrialiserade del, finns de största städerna, São Paulo med hamnstaden Santos samt Rio de Janeiro och Belo Horizonte. Vid kusten i nordöst ligger kolonialtidens huvudstad, Salvador, och hamnstaden Fortaleza och i Amazonasområdet Manaus och hamnstaden Belém.

Natur och klimat. Brasilien är vidsträckt med en största längd respektive bredd av ca 4 000 km och där finns stora variationer i fråga om landskapsformer och väderlekstyper. Längst i norr når Guyanas högland in i Brasilien och här finns de högsta topparna (Neblina, 3 014 m, och Roraima, 2 772 m). Men landets två topografiska huvudområden är det brasilianska höglandet i söder och amazonbäckenet vid ekvatorn. Detta var en gång en havsvik, som fyllts ut av Amazonflodens avlagringar, och nu utgör jordens största låglandsområde. Med sitt vittförgrenade system av många hundra bifloder är Amazonfloden världens vattenrikaste flod, i sitt nedre lopp flera mil bred och en betydelsefull trafikåder. Den är segelbar för oceangående fartyg ända upp till sammanflödet med Rio Negro vid staden Manaus. Slättlandet närmast floden består av sumpskogar och mangroveträsk, som regelbundet översvämmas. Totalt avvattnar floden ofantliga arealer, som bildar jordens största sammanhängande område av regnskogar (selvas) med en mycket rik flora och fauna.

Huvuddelen av södra Brasilien är högland som sluttar västerut mot Mato Grossoregionen och stupar brant mot lågland vid Atlantkusten, där enstaka avrundade restberg sticker upp (t. ex. Sockertoppen i Rio de Janeiro). I sydväst bryter Paranáfloden med bifloder igenom med branta fall, t.ex. de mäktiga Iguaçufallen (på gränsen till Argentina). Vid övre Paraná på gränsen till Paraguay har ett av världens största kraftverk, Itaipú, anlagts.

Brasiliens klimat är tropiskt, hett och fuktigt vid kusten och i regnskogen; där faller stora regnmängder året om, 2 000–3 000 mm. Höglandet har tropiskt savannklimat med regntid om sommaren och vintertorka och är mindre hett, liksom det subtropiska, södra Brasilien. Nordöstregionen drabbas tidvis av förödande torka.

Växt- och djurliv. I den artrika regnskogen växer mahogny och andra ädla träslag och bl.a. gummi- och kakaoträd samt epifyter som ormbunkar, orkidéer och ananasträd. På savannerna i det inre finns lövträd, i landets södra delar barr- och lövskog, i nordöst dominerar taggig buskvegetation. Brasilien har flera stora kattdjur som jaguar, puma och ozelot, många arter av apor samt bl.a. sengångare, bältor och tapirer. Bland reptilerna märks kajmanen och jätteormen anakonda och bland fiskarterna den farliga pirayan och arapaiman. Det finns över tusentalet fågelarter, bl.a. många papegoj- och kolibrifåglar.

Befolkning och kultur. Brasiliens snabbt växande befolkning utgör upp emot hälften av Sydamerikas folkmängd, men ändå är landets inre glest bebyggt. Flertalet bor vid östkusten. Inflyttningen till storstäderna är våldsam, och här samlas fattiga och arbetslösa i eländiga kåkstäder (favelas) tätt intill de välbärgades kvarter. I slummen breder våld och kriminalitet ut sig och den sociala nöden är svår. Man räknar t.ex. med många miljoner hemlösa gatubarn i Brasiliens storstäder.

Drygt 50 % av landets invånare är ättlingar till portugisiska kolonisatörer och invandrare och till andra europeiska immigranter, bl.a. italienare, spanjorer och tyskar. Över 30 % är svarta och mulatter, avkomlingar till slavar från Afrika. I grova drag dominerar européerna, som har ledningen ekonomiskt och politiskt, i södra Brasilien; flertalet svarta finns i den eftersatta nordöstregionen. Omkring 12 % av befolkningen är mestiser (blandning av vit och indian). Den indianska urbefolkningen gick i stort sett under i mötet med de vita, bl.a. slogs de ut av smittsamma sjukdomar som kom in med kolonisatörerna. I dag finns bara små grupper kvar (totalt omkring 240 000 indianer). De flesta lever isolerade i avlägsna områden, t.ex. i Amazonas, där deras existens hotas av hänsynslös exploatering. Men deras rätt till land börjar vinna erkännande och stora områden har avsatts som indianreservat.

Portugisiskan, som är officiellt språk, har fått en viss brasiliansk prägel genom indianska lånord. Små grupper talar indianspråk, t.ex. dialekter av tupi-guaraní. Flertalet brasilianare tillhör katolska kyrkan (ca 88 %). Många av dess ledande präster har tagit ställning för de fattiga massorna (se befrielseteologi). Omkring 6 % är protestanter, bland vilka det finns någon miljon lutheraner. Icke-kristna (afrikanskt influerade) kulter har anhängare främst på landsbygden.

Den starka rasblandningen i Brasilien har till viss del motverkat fördomar och öppen diskriminering. Det har uppstått en blandkultur som förenar portugisiska (latinska), indianska och afrikanska drag. Mest påtagligt har det europeiska inflytandet varit inom litteraturen och konsten. Brasiliansk arkitektur har i modern tid nått världsrykte (se Brasilia). Inom konstmusiken var Heitor Villa-Lobos länge centralgestalten. Folkmusiken och dansen, berömd genom Riokarnevalens sambaskolor, har ett tydligt afro-amerikanskt ursprung.

Näringsliv. Brasilien är ett utvecklingsland men hör också till de moderna industristaterna. Dess omätliga naturtillgångar är bara delvis utnyttjade. Ett hinder var länge stora avstånd, dåliga vägar och järnvägar, men infrastrukturen har förbättrats. Järnmalmsförekomsterna (främst i staterna Minas Gerais, Pará och Amazonas) hör till jordens rikaste. Dessutom finns bl.a. mangan, uran, bauxit, koppar, tenn samt guld och ädelstenar. Regnskogen utgör ett ofantligt virkesförråd och vattenkraftreserverna hör till världens största. Kol och framför allt olja måste importeras. (I samband med oljekriserna har man börjat framställa drivmedel av alkohol från rörsocker.) Kärnkraften är under utbyggnad men dess framtid är osäker.

Brasilien är en av världens största exportörer av kaffe och socker. Viktiga produkter är också sojabönor, sydfrukter (apelsiner), kakao, majs och vete samt bomull och jute. Jordbruket har dominerat näringslivet och sysselsätter omkring 1/4 av befolkningen, men dess andel av nationalinkomsten sjunker. De fattiga småbrukarna, som lever i självhushåll, odlar bl.a. rotfrukten kassava. Moderna familjejordbruk finns på de goda jordarna i söder. En huvudroll spelar storgodsen (fazendas) med plantageodling av exportgrödor och storskalig boskapsskötsel. Några få procent av jordägarna äger närmare hälften av den odlade arealen och försök till jordreformer har misslyckats.

Ekonomin har länge grundat sig på råvaror, t.ex. guldrushen på 1700-talet, kaffeodlingen i São Pauloregionen och gummiutvinningen i Amazonas under 1800-talets senare del. Under de senaste årtiondena har industrin utvecklats snabbt med hjälp av utländskt kapital (järn- och stålverk, varv, biltillverkning, kemisk industri). Den är koncentrerad till storstäderna i sydöst med São Paulo som centrum. I Amazonas pågår en ohämmad exploatering som möter växande kritik. Här anläggs nyodlingar och boskapsfarmer, gruvor och skogsindustrier, samhällen och vägar. Skogsskövlingen medför svåra miljöproblem: utrotningshot mot regnskogens urbefolkning, växter och djur, översvämningar, jorderosion och ökade koldioxidutsläpp.

Näringslivet upplevde på 1960–70-talen en expansion som har betecknats som ett ”ekonomiskt under”. Välståndet är dock ytterst ojämnt fördelat mellan olika landsändar och klyftorna har snarast djupnat mellan skilda samhällsgrupper. De södra delarna är relativt välmående, i skarp kontrast mot nöden och undernäringen i outvecklade områden. Den nya huvudstaden Brasília (invigd 1960 under president Kubitschek) är ett försök att öppna det glest befolkade inlandet. Den snabba tillväxten skapade obalans i ekonomin och förbyttes på 1980-talet i kris med social och politisk oro. Hög inflation och en katastrofal utlandsskuld tvingade fram en ekonomisk åtstramning.

Historia. Sjöfararen Cabral tog Brasilien i besittning för Portugals räkning ca 1500. Området utvidgades på 1600-talet i konkurrens med holländska och engelska intressen. Under Napoleonkrigen levde Portugals kung som landsflyktig i Brasilien och kolonin upphöjdes till kungarike. Hans son utropade 1822 Brasiliens självständighet och kröntes till kejsare (Pedro I). Kejsardömet störtades 1889 och landet blev en förbundsrepublik, dominerad av gruvbolagens och storgodsens ägare. Från 1500-talet hade slavar införts från Västafrika till sockerplantagerna. När slaveriet upphävdes 1888, måste man rekrytera arbetare från Europa (mest italienare) till kaffeodlingarna. Brasilien hade fram till 1930-talet stor invandring.

1930 grep militären makten. Getúlio Vargas, som utsågs till president, blev alltmer auktoritär och störtades 1945. Flera mer eller mindre liberala presidenter (Quadros, Goulart) försökte genomföra reformer som godsägarna och militären motsatte sig. Under diktaturen 1964–85 skedde visserligen en ekonomisk kraftsamling, men regimens förföljelse av de oppositionella var hänsynslös. 1979 inleddes en politisk öppning (under president Figueiredo) och efter fria val 1985 tillträdde en civil regering, som försökte lösa den ekonomiska krisen. Landet fick en ny författning 1988. Collor de Mello, den förste folkvalde presidenten på nästan 30 år, avgick 1992, hotad av misstroendevotum p.g.a. misstanke om mutbrott. Efter en lyckad valutareform 1993 stärktes dåvarande finansministern Fernando Henrique Cardosas maktställning och 1994 valdes han till president. Cardosas inflationsbekämpning och privatiseringspolitik har utlöst socialt missnöje hos medelklassen och parlamentariska kriser.

(Källa BSL01)

fb
twitter
epost

HEM

UPP

Kontakta reseledaren.nu: Kontakt
Om cookies på reseledaren.nu: Cookies
Om reseledaren.nu
Sajtkarta

© Copyright 1997 - 2024 www.reseledaren.nu
Alla rättigheter reserverade, med resevration för fel.


www.reseledaren.nu - världens hemsida!


HÄR BAKAS DET KAKOR.
Reseledaren.nu använder sig av cookies för en förbättrad upplevelse och personlig webbplats.
Fortsätter du använda sidan accepterar du detta.