top

DOMINIKANSKA REPUBLIKEN

Puerto Plata

dominikanska_republikens flagga

Flaggan

Det vita korset symboliserar folkets offer i frihetskampen. Rött står för det blod som utgjutits i denna kamp och blått för frihet.

ANNONS
dominikanska_republikens placering i världen

Fakta
Yta: 48 761 km2 (Sverige 449 964 km2)
Folkmängd: ca 9 miljoner
Befolkningstillväxt per år: 1,8%
Medellivslängd: Män 66,9 år Kvinnor 71,3 år
Barn per fertil kvinna: 2,7
Huvudstad: Santo Domingo ca 2 milj.,
andra större städer: Santiago 400.000 La Vega 200.000
Språk: spanska
Religion: katolicism
Statsskick: republik
Nationaldag: 27 februari (oavhängighet 1844)
FN-medlemskap: 1945
Valuta: 1 peso (DOP) = 100 centavo (cent)
BNP per capita: 1 460 USA-dollar (Sverige 23 750 USA-dollar)
Tid: svensk tid -5 timmar
Jämför tidsskillnad på tidszoner »

Dominikanska republiken

Stat på östra delen av ön Haiti (spanska Hispaniola) i Stora Antillerna, Västindien. Den utgör ca 2/3 av ön (i väster ligger republiken Haiti), och även några mindre öar hör hit. 7,80 milj. inv. Huvudstad och största stad är Santo Domingo. Landet uppfylls av flera väst-östliga bergskedjor, som i de centrala delarna når drygt 3 000 m. Här finns Västindiens högsta topp, Pico Duarte (3 175 m). Sluttningarna täcks av tropisk regnskog. Dalar och slätter har savannvegetation. Det tropiska klimatet mildras av Nordostpassagen som ger mycket regn i de nordliga bergen. Öns södra delar är ofta orkandrabbade.

Folkökningen har varit snabb. Landet är tättbefolkat och arbetslösheten är ett svårt problem. Myndigheterna har uppmuntrat utvandring och har försökt hejda invandrare från Haiti (de utnyttjas som billig arbetskraft på plantagerna). Omkring 3/4 av invånarna är ättlingar till spanska kolonisatörer och svarta. Den indianska urbefolkningen utrotades i hårt tvångsarbete och ersattes på plantagerna av importerade svarta slavar. Den katolska kyrkan har en stark ställning. Det officiella språket är spanska. Huvudstaden har Amerikas äldsta universitet, grundat av spanjorerna 1538.

Dominikanska republiken är ett utvecklingsland och har varit ensidigt beroende av sitt jordbruk. Det bedrivs dels på konstbevattnade odlingar (socker, kaffe, tobak), dels på småbruk för husbehov (ris, majs, bönor). Ekonomin är sårbar; den styrs av världsmarknadspriserna på socker, som länge varit den viktigaste exportvaran, och andra jordbruksprodukter. Sockerplantagerna har dominerats av amerikanska intressen, men är numera till stor del förstatligade. Gruvindustrin är under utveckling (nickel, bauxit, guld), och turismen ger ett växande bidrag till statsinkomsterna. Den viktigaste handelspartnern är USA. *

Några utflykter/aktiviteter

Ocean World:
En park med möjligheter att snorkla i ett akvarium med korallrev och fiskar, se sjölejon, show, titta på fåglarna i regnskogen, eller bara sola och bada på delfinstranden

Djuphavsfiske:
Åka ut en dag på havet och mäta sina krafter med stora fiskar

Monstertrucksafari:
Man åker runt i stora lastbilar på ett flak genom små byar och vild skog

Katamaran:
Snorklar, solar och badar via en stor katamaran

Bärnstens och Larimarmuseumet i Puerto Plata
(där det sägs att Steven Spielberg fick sin idé till filmen Jurrasic Park) här kan man även se på deras unika sten Larimar (namnet kommer från från upptäckarens dotterns namn Larissa och det latinska namnet mare för hav), denna blåa stenen finns bara här på Dominikanska, och den finns att köpa lite varstans, men se upp för förfalskningar.

Sen finns även helikopterturer, river rafting, hästridning, osv. Golfbanor finns det gott om, då det är stort här, mest känd är Casa de Campo. Och glöm inte berget Isabel de Torres, med en fantastisk utsikt, man tar en linbana upp.

Prutning
Här gäller det att pruta, erbjud försäljaren 25% lägre än vad du är beredd att betala. Det gäller alltså att tänka ut innan vad man är villig att betala för varan, och sen stå fast vid det oavsett vad försäljaren tar till för knep. De är skickliga på att ge dig en känsla av att du gör en bra affär om du handlar, och gör du det inte blir de sura och/eller ger dig dåligt samvete. I varuhus och på restauranger prutar man inte.
Försäljarna utmed turiststråken är mycket påstridiga här, och låter en inte vara ifred en sekund, det kan vara rätt så påfrestande i längden.

Taxi/bil
Att åka taxi är billigt, men åk endast med godkända taxibilar. Det finns "turist-taxi", som är gula. De är lite dyrare men är mycket säkrare. Bestäm alltid priset i förväg.
Det finns också minibussar som kör mellan städer och byar där man samåker, de kallas för guagua.
Hyr inte bil och kör runt själv, vägarna är dåliga, och tills för något år sen fanns inget körkort, och det är väldigt få som har det ännu. Det är rena vilda western ute på vägarna.

Rom/sprit
Här tillverkas väldigt mycket rom, de har den näst största romtillverkaren här, nämligen Brugal, men de exporterar väldigt lite. Med andra ord så dricks här en fasligt massa rom.
Jag personligen är inte förtjust i Brugals rom, den har en doft och smak av finkel, och då köpte jag ändå den 8-åriga.
Men ska du köpa med dig alkoholhaltiga drycker, så köp på plats och inte på planet, det är mycket billigare.
Och det komiska var att när vi väl besökte rom-fabriken Brugal (där de bara buteljerar för övrigt, inte så jättespännande att se, men ändå) så kunde man köpa direkt där, och eftersom reseledaren sa att det var mycket billigare än affärerna så passade man ju på så klart. Men det visade sig att det faktiskt var ännu billigare att köpa på varuhusen.

Cigarrer
Dominikanska republiken är ju väldigt kända för sina cigarrer, förmodligen näst mest känd efter Kuba skulle jag tro. Vi besökte en cigarrfabrik, där man fick se hur dem väljer ut bladen och rullar ihop cigarren, intressant (se bild till höger). Fast det jag saknade var att få se hur plantorna odlas, skördas och torkas, den här utflykten kändes väldigt turistig, och det gick väl egentligen bara ut på att de skulle få sälja på oss cigarrerna egentligen.

Boende
När jag var här bodde vi på ett "all-inclusive"-hotell, vilket är mycket vanligt här. Det var första gången för min del att prova på det. Och det rekommenderas verkligen, iaf det hotellet vi var på.
När man checkar in får man ett litet armband fastsatt på armen (se bild till höger), som ett bevis på att man bor och tillhör det hotellet och har rätt till alla förmåner. Och då ingår fria drinkar (jättegoda), öl vin och läsk, samt frukost, lunch och middag. Har man lätt för att gå upp i vikt eller inte kan motstå desserter och god mat, så välj inte detta då, för här kan man frossa och äta hur mycket man vill.
Även handdukar till badstranden ingår, liksom snacks, osv.
Det som inte ingår är om man t.ex. vill ha ett finare vin till maten, eller äta annan mat som inte ingår i all-inclusive på någon av restaurangerna som ligger inom området.

Historia
Ön Haiti (Hispaniola) upptäcktes av Columbus 1492 och blev en spansk koloni. 1496 anlade spanjorerna staden Santo Domingo (spanska, den heliga söndagen; staden grundades på en söndag). Från 1697 kontrollerade Frankrike öns västra del och vid slutet av 1700-talet hela ön, som efter slavuppror och strider blev ett självständigt svart kejsardöme 1804 (under Toussaint L'Ouverture). Den spanskspråkiga vita minoriteten i öster revolterade 1844 och bröt sig ur den svarta staten Haiti. Efter en lång tid av politisk oro övertog USA 1905 kontrollen av finanserna och höll landet ockuperat 1916–24. USA, som hade stora intressen i sockerproduktionen, behöll också i fortsättningen ett avgörande inflytande.

Från 1930 utvecklades en brutal diktatur under Rafael Trujillo, som sög ut landet och berikade sin familj. Han bekämpade kommunismen och fick ett visst amerikanskt stöd. Efter mordet på Tru-jillo 1961 vann vänsterpolitikern Juan Bosch de första fria valen. Han införde en demokratisk författning, men störtades vid en militärkupp l963. När militärregimen hotades av en revolt 1965, som syftade till att återföra Bosch till makten, intervenerade USA (under täckmantel av OAS, Organisationen för de amerikanska staterna). USA fruktade en revolutionär utveckling, som på Castros Cuba, och stödde under drygt tio år konservativa regeringar som leddes av Joaquín Balaguer, tidigare minister under Trujillo. 1978 segrade vänstern, men den lyckades inte lösa de fattigas problem Efter en svår ekonomisk kris och social oro återkom den gamle högerledaren Balaguer till makten 1986 och han omvaldes 1990. Hans efterträdare från 1996 är Leonel Fernández (högern). *

(* Källmaterial från BSL)

dominikanska_republiken

dominikanska_republiken

dominikanska_republiken

dominikanska_republiken

dominikanska_republiken

dominikanska_republiken

dominikanska_republiken

dominikanska_republiken

dominikanska_republiken

dominikanska_republiken

dominikanska_republiken

dominikanska_republiken

dominikanska_republiken

dominikanska_republiken

dominikanska_republiken

dominikanska_republiken

Vatten

Köp vatten då de har en annan bakteriekultur i vattnet än vad vi är vana vid

Man får se till att maten är ordentligt vällagad och varm, undvik mat som stått framme och blivit ljummen. Man äta Trevis eller ta ETEC vaccin om man har en känslig mage.

Prisbild

Hotell: billigt ca 150-320:-/natt, medel 320-800:-/natt, dyrt 800-2300/natt
Restaurang: billigt ca 40-75:-/person, medel 75-150/person, dyrt 150-400/pers (gällde 2006)

Effektiv flygtid

Stockholm - Puerto Plata ca 10-11 timmar

Här är det mycket vanligt med all-inclusive, men finns även annat vanligt boende

Övrigt

el: 110 V (ta med adapter), strömavbrott är mycket vanliga, så ta med en ficklampa. Det finns mycket mygg här, så myggmedel är bra att ta med eller köpa på plats Det finns många tiggare också, säg nej vänligt men bestämt.

Behöver du vaccinera dig när du åker hit?

Behöver du räkna om klädstorlekar, temperaturer, hastigheter m.m.?

Elkontakt


Spänning: 110 Volt
Frekvens: 60 Hertz

Elkontakt typ nr 1

Se alla elkontakter här »



[saknas f.t.]

MER OM LANDET DOMINIKANSKA REPUBLIKEN

(saknas f.t.)

fb
twitter
epost

HEM

UPP

Kontakta reseledaren.nu: Kontakt
Om cookies på reseledaren.nu: Cookies
Om reseledaren.nu
Sajtkarta

© Copyright 1997 - 2024 www.reseledaren.nu
Alla rättigheter reserverade, med resevration för fel.


www.reseledaren.nu - världens hemsida!


HÄR BAKAS DET KAKOR.
Reseledaren.nu använder sig av cookies för en förbättrad upplevelse och personlig webbplats.
Fortsätter du använda sidan accepterar du detta.