Blått och vitt var det bayerska kungahuset Wittelsbachs färger (grekisk 1832). Nio ränder står för mottot "frihet eller död", nio stavelser på grekiska
Ön Rhodos
Rhodos har blivit en ren turistö, allt kretsar kring detta, och det började redan på 50-talet, då de första turisterna tog sig hit. Är man ute efter sol och bad så är det rätta stället att åka till. Man åker inte hit om man vill till nått billigt ställe, eller om man vill se på massor med sevärdheter. Det finns så klart en del att titta på, kulturhistoria, små vackra vita byar och bergig natur, men man åker framför allt hit av värmen och solens skull, sen får man det andra på köpet om man säger så.
Det är som sagt inte så billigt här, om det beror på Eurons intåg eller inte är svårt att säga, men det som mest drar upp priserna är ju så klart den
begränsade konkurrensen, turisterna är tvungna att handla i de butiker som finns, det blir lätt så på en utpräglad turistö.
Vi åkte runt på ön och jämförde lite priser, billigast var spriten i Lothiarika, en liten by mellan Lardos och Pefkos. Både i Pefkos och i andra mer turisttäta byarna låg priserna aningen högre på det mesta.
Det som trots allt är rejält billigare här är spriten, man kan hitta en liter sprit för 45 sek (okt-04).
Annars går en limpa bröd på nästan 30 sek och 5 liter vatten 25 sek. Och det värsta, oliverna är dyrare här än i våra butiker hemma, det är väl ändå märkligt?
Grekisk mat - och äta ute
Restaurangerna i området där vi bodde (Lothiarika) höll hyfsat bra, men det var inga gastronomiska höjder direkt. Där jag åt det godaste var på en restaurang i Lindos, en mycket god rätt med fetaost och rödlök, samt en restaurang i Pefkos, som heter Georges Taverna. Vi åkte speciellt dit igen för att äta, det var bara ta bussen för 1 euro och ca 10 minuters färd, eller med taxi ca 5-6 euro. Åt en mycket god grillad svärdfisk med pepparsås, och en underbar Cheesecake efter det, rekommenderas varmt!
En middag ute med dryck kostar ca 8-12 euro, mer för lite finare kött och restauranger. Det är prisvärt men inte mer.
En liten lista på några grekiska maträtter:
Moussaka - En gratäng med aubergine och köttfärs
Patitsio - Slags lasagne
Dolmádes - Vinbladsdolmar fyllda med ris, kött
Souvlaki - Grillspett
Stifado - Oxkött med tomatsås
Souzoukara - Grekiska köttbullar
Tsatsiki - Vitlöksyoghurt
Saganaki - friterad ost med citron
Dryck:
Ouzon - Anisjryddat apéretif
Metaxa - Grekisk brandy (ej whisky)
Retsina - Vitt vin med smak av kåda
Frappé - iskaffe
Åka runt ön med hyrbil
Vi hyrde en liten bil (Renault Clio 1.6l med AC) och åkte runt ön, om man inte vill se precis allt på ön, så räcker en dag gott och väl. Man hinner runt nästan hela ön, och få se de mest sevärda sakerna. Vi åkte från Lardos (östra delen) och började vår färd söderut. Den södra delen är mindre bebodd, och allra längst ner håller militären till. Här nere är livstakten rätt sömning, lugnet dominerar, när vi sen kommer över till sydvästra sidan så börjar bergen dominera, här finner man mycket vackra vyer med berg och turkost vatten, med perfekta surfingvågor. Vårt första riktiga stopp blir vid Monolithos, och tittar på den spektakulära borgen uppe på en klippa (se bilder bredvid). Färden går sen vidare till Siana, där honungen flödar. Gillar man flytande honung finner man mycket av detta här, med fri provsmakning i varje liten butik.
Vi fortsätter vår färd lite mer inåt landet, till Emponas, där vi gör ett lunchstopp, här finns många små restauranger. Och här ligger även deras stora vinfabrik, som man kan besöka och få provsmaka. Inte för att jag själv är så förtjust i deras viner, de är väldigt lätta och tunna, passande så klart för deras varma klimat, mer roséviner.
Vi åker nu snett uppåt nordost, för att ta oss till fjärilsdalen. Hit är det många som åker, buss efter buss köar in till en trånga dalen. Anledningen är så klart att få se vackra fjärilar. Säsongen är bäst juni-augusti, sen minskar antalet fjärilar. MEN, jag skulle vilja säga att det bästa man kan göra, för fjärilarna, är att INTE åka hit. Antalet fjärilar minskar hela tiden, och orsaken är just alla turister som kommer hit och stör fjärilarna. Vi åkte aldrig ända upp till Rhodods stad, ska man göra det bör man nog hyra bilen ytterligare en dag, för att hinna med.
Att tänka på när man hyr bil är att man får en bra och så heltäckande försäkring som möjligt. Fritidsresor som vi åkte med förordade att passa sig för att hyra bil ute bland firmorna där, även fast det står "Full insurance", så är det inte säkert att det verkligen är så, utan rätt urholkade skydd. MEN, det visade sig att även Fritidsresors biluthyrningssamarbetspartner också hade saker som inte täcktes, t.ex. skador under bilen! Så fråga och kolla innan ni hyr bilen, annars kan det bli jobbigt om nått händer. Dessutom så tar bilfirman en deposionsavgift (som spärras på kontot om man betalar med t.ex. VISA.-kort), detta var inget de upplyste om, utan det märkte jag först när jag kom hem, jag fick tillbaka pengarna, men det dröjde en hel vecka ska tilläggas!
Avstånden är korta på Rhodos, det är väl ca 25 mil runt ön, beroende på vilka vägar man tar så klart.
Vägkvalitén är si så där, man får passa sig för grusvägar, där är man i princip oförsäkrad.
Bensinen är ganska billig här, ca 30% lägre än hemma (2004). Att tänka på är att bensinstationerna stänger 20.00, vissa kl 21.00, viktigt att komma ihåg, för man måste i regel tanka bilen full innan den ska lämnas tillbaka på kvällen. De flesta mackarna har bemanning som tankar åt en.
Uteliv
I Lardos finner man många små ställen dit grekerna själva går, här är inte lika mycket turister. men annars så är det inte mycket av uteliv i Lardos/Pefkos-områdena. Är man ute efter detta bör man söka sig till andra mer kända festöar. Här finns så klart så man klarar sig, men inget för ungdomar kanske. Lindos har ett lite större utbud av nattliv.
Buss/taxi
Det är relativt enkelt och billigt att ta det lokala bussarna, om man ska till Rhodos-stad eller t.ex. till Lindos. Kolla bara upp när sista bussen går, och att du tar rätt buss åt rätt håll och så. Information brukar kunna får i hotellreceptionen.
Annars är det bara att ta en Taxi, ha med ett litet visitkort från hotellet, så visar du bara det för föraren, så hittar han dit du ska. Priset för taxi är överkomligt, kostar lite mindre när man vinkar till sig en på gatan än om man förbeställer. Fråga gärna föraren innan du åker vad han ska ha, så det inte råder nått tvivel om kostnaden sen.
Drickbart, men smakar inget vidare, köp vatten vid känslig mage eller smak
Inga problem, möjligen kan man äta Trevis eller ta ETEC vaccin om man har en känslig mage. Man får se till att maten är ordentligt vällagad och varm, undvik mat som stått framme och blivit ljummen.
Inget billigt ställe, det enda som är märkbart billigare än hemma är spriten, att äta ut på restaurang är också i regel billigare, men tillhör de dyrare semestermålen trots allt.
Stockholm - Rhodos ca 4 timmar
Vi hade inkluderat hotell i resan som vi köpte via Fritidsresor, det var ett ganska dåligt hotell med namn St. James i Pefkos/Lardos närområde, läget var bra, men standarden lite väl låg för att vara 3F i Fritidsresors skala
Men det är nog inte svårt att fixa boende på plats heller, eller boka direkt hemifrån på nått hotell, blir förmodligen billigare än färdiga paket, men man får ju väga in bekvämligheten också
landsnummer: 30
el: 220 V (går i regel att använda våra kontakter, de har en del olika utföranden, men ta med adapter om du är osäker)
Det finns mycket mygg här, så myggmedel är bra att ta med eller köpa på plats
Se upp med skickande av SMS, det kan bli väldigt dyrt. Kolla upp med din OP hemma vad det kostar, för de olika OP'na har olika avtal.
Pris ca 2-3000:- bara för flygbiljetten normalpris.
Charter med hotellrum bokat långt i förväg betalde vi ca 5.500:- per person för två veckor i Pefkos/Lardos-området (2005)
Behöver du vaccinera dig när du åker hit?
Behöver du räkna om klädstorlekar, temperaturer, hastigheter m.m.?