top

NYA ZEELAND

Christchurch, Dunedin, Queenstown, Wellington, Kaikoura

nya_zeelands flagga

Flaggan

Stjärnorna visar Södra korsets bild. Storbritanniens "Union Jack" är infälld

ANNONS
nya_zeelands placering i världen

Fakta
Yta: 270 534 km2 (Sverige 449 964 km2)
Folkmängd: ca 4 miljoner
Befolkningstillväxt per år: 0,8%
Medellivslängd: Män 74 år Kvinnor 80 år
Barn per fertil kvinna: 2,0
Huvudstad: Wellington (200.000),
andra större städer: Auckland (360.000), Christchurch (314.000)
Språk: engelska, mauri
Religion: kristendom
Statsskick: monarki, medlem av Brittiska samväld
Nationaldag: 6:e februari (Waitangi Day
FN-medlemskap: 1945
Valuta: 1 dollar (NZD) = 100 ce
BNP per capita: 14 340 USA-dollar (Sverige 23 750 USA-dollar)
Tid: svensk tid +11 timmar (se upp med sommar/vintertid)
Jämför tidsskillnad på tidszoner »

Wellington

Nya Zeeland är ju uppdelat på två öar, den norra och den sydliga. De skiljer sig en del från varandra, den sydliga har mera berg och den norra är mera platt, det finns självklart fler saker, men det är väl den tydligaste skillnaden. En annan är att de flesta maorier bor på den norra ön, jag tror omkring ca 90%. maorierna var ju ursprungsbefolkningen på NZ innan de vita hittade dit.
Staden Wellington är NZ huvudstad och finns längst ner på den norra ön. Det är en ganska anonym stad som inte har något speciellt. Den är ganska liten, vacker och lugn. Man kan åka en liten spårvagn upp på ett berg där även en fin trädgård finns att beskåda, där man faktiskt kan se björkar, det kändes lite konstigt, mitt bland andra tropiska växter som kaktusar och så.

Hyra husbil

När vi var på Nya Zeeland hade vi redan från början bestämt oss för att hyra en husbil och åka runt på den sydligaste ön. Vi var där under mars månad och det var då inte några problem att hyra någon husbil då det var lite lågsäsong. Annars kan det nog vara bra att boka en i förväg. Vi hyrde våran husbil i Christchurch.
Det är relativt enkelt att åka runt på NZ, det finns några saker som är lite jobbiga dock, det är vänstertrafik, och det finns mycket smala backiga vägar, vilka kan vara nog så svåra att ta sig fram på med en lite större husbil, speciellt om man får möte av en stor turistbuss eller så. Man vänjer sig dock efter ett tag med vänstertrafiken, svårast är rondeller samt att växla och få på blinkelsen (ofta drog man på vindrutetorkaren).

Bungyjump

Nya Zeeland är ju där som bungyjump uppfanns och sen spreds över hela världen. Här strax utanför Queenstown kan man hoppa från den kända bron där många bilder och filmsnuttar är tagna. Man kan även göra ett av världens högsta hopp här, men då från en helikopter. Kön till hopp från bron kan vara nog så lång ibland, så man bör nog vara ute i god tid. Själv provade jag inte på att hoppa, det var nog att se alla de andra som plågandes.

Queenstown

"Staden där man kan uppleva allt". Ja de försöker verkligen leva upp till det, det är hit alla som vill uppleva äventyr åker, man har inte bara bungyjump här utan massor annat som jättegungor, drakflygning, vandring, drafting, skidåkning, etc.
Själv tycker jag att Nya Zeeland i sig är ett äventyr utan att man behöver krydda med dessa aktiviteter, det finns så mycket att se och uppleva ändå, men jag kan tänka mig att NZ-ländarna själva uppskattar detta lilla äventyrsparadis.

Djur och natur

Det finns mycket djur att beskåda på Nya Zeeland i sin riktiga miljö. Vid Portobello på östra sidan av sydön kan man enkelt få bekanta sig med vilda sälar. Och om det inte blåser för mycket kan man med lite tur få se albatrosser och deras bonästen. Det finns även en del små kolonier av den mycket sällsynta gulögda pingvinen, den kan även beskådas vid staden Oamaru, där man också kan se den mycket lilla blå pingvinen. Den dyker bara upp mycket tidigt på morgonen och sent på kvällen då den kommer hem från haven efter sitt fiske. Vi fick vänta länge länge i kylan ute för att få en glimt av dem, men det var det värt.
Vill man se valar så går det utmärkt vid t.ex. Kaikoura. Där kan man antingen åka båt ut eller ta en liten flygtur på 30 min med ett litet plan och cirkulera runt ovan valarna. Det var en hissnade upplevelse måste jag säga. Jag tror det var bättre än båt då va hade en sån perfekt vy, från båt hinner man bara se lite grann av ryggen på valen.
Nya Zeeland bjuder verkligen upp till otroligt vackra landskap, och det är underbart vackert att åka runt med husbil och se allt som bjuds. Det är mycket lite trafik och långa fina vägar.

Berg och fjordar

Mount Cook är Nya Zeelands högsta berg och mäter 3764 m ö h, och ingår i Sydalperna som är rikt på sjöar, fjordar och glaciärer. Bl.a. finns Tasmanglaciären där och den mäter ungefär 30 km. Landskapen kan närmast liknas med det som man finner i Norge, det som skiljer är vegetationen.
På västra sidan av sydön och Sydalperna finner man den kanske mest kända fjorden på NZ nämligen Milford Sound, och där man kan åka båtturer ut ibland övriga mycket vackra fjordar.

Wellington

Wellington


Diesel-husbil av den aningen större modellen

Diesel-husbil av den aningen större modellen


Bungyjump strax utanför Queenstown

Bungyjump strax utanför Queenstown


Den

Den "svarta skogen" finner man överallt


Växten som blivit symbol för NZ och deras rugbylag

Växten som blivit symbol för NZ och deras rugbylag


Franz Joseph glaciär, Mount Cook

Franz Joseph glaciär, Mount Cook


Vackra vyer finner man överallt på Nya Zeeland

Vackra vyer finner man överallt på Nya Zeeland


Vy strax utanför Queenstown över 
sjön Lake Wakatipu

Vy strax utanför Queenstown över sjön Lake Wakatipu


Kaikoura, en mycket vacker plats

Kaikoura, en mycket vacker plats


Pingvin-varning vid Oamaru

Pingvin-varning vid Oamaru


Och får ser man överallt, det är otroligt många!

Och får ser man överallt, det är otroligt många!


Vatten

Ingen fara

Ingen fara

Prisbild

Prisbilden är som Australien ungefär, det är som med alla I-länder, det är inte speciellt billigt, man får räkna med att det kostar som hemma i Sverige, allt annat billigare får man ta som en bonus

Effektiv flygtid

-

Jag tror vi betalde ca 5000 sek för att hyra en husbil i 7 dagar. Pris varierar så klart beroende på vilken storlek man vill ha på bilen och om det är hög- eller lågsäsong. Sen tillkommer drivmedel och ev. hyra på campingplats.
Att bo på hotell eller backpackers, där är prisbilden som i Sverige och Australien. Det är enkelt att hitta boende i regel.

Övrigt

Här spelades Sagan om ringen in (men det vet väl alla redan)

Behöver du vaccinera dig när du åker hit?

Behöver du räkna om klädstorlekar, temperaturer, hastigheter m.m.?

Elkontakt


Spänning: 230 Volt
Frekvens: 50 Hertz

Elkontakt typ nr 9

Se alla elkontakter här »


MER OM LANDET NYA ZEELAND

Massor mer om Nya Zeeland

Nya Zeeland [se_:-, engelska New Zealand], stat och ögrupp i Stilla havet, ca 1 600 km sydöst om Australien, självständig medlem av Brittiska samväldet. 3,8 milj. inv.

Landet ligger ungefär mitt emellan ekvatorn och Sydpolen. Det vackra landskapet lockar drygt en miljon turister årligen. Här finns dramatisk och omväxlande natur, alltifrån frodiga betesmarker och täta regnskogar till aktiva vulkaner och snöklädda fjäll med stora glaciärer. De två huvudöarna Nordön och Sydön skiljs åt av det smala (25 km) och stormiga Cooks sund. Till Nya Zeeland hör också några mindre ögrupper (Stewartön i söder, Kermadec- och Chathamöarna i norr och öster m.fl.). Cooköarna och Niue i Stilla havet (Polynesien) är områden med inre självstyre. Landet har även vissa anspråk i Antarktis (i Rosshavsområdet). Huvudstaden Wellington, belägen på sydspetsen av Nordön, har stor hamn liksom Auckland, den viktigaste handels- och industristaden vid en stor bukt i norr. Största stad på Sydön är Christchurch, centrum i en jordbruksbygd.

Natur och klimat. De långsmala, bergiga huvudöarna sträcker sig mer än 1 500 km i nordöstlig–sydvästlig riktning (de har ungefär samma längd som Sverige men bara hälften så stor yta). Geologiskt sett är öarna av sent datum och tillhör den bergskedja med vulkaner som omger hela Stillahavsområdet. Nordön är vulkaniskt aktiv och drabbas inte sällan av jordskalv. I det inre höglandet vid sjön Taupo finns flera verksamma vulkaner; den högsta är Ruapehu (2 797 m). Den ligger i Tongariro, en av världens första nationalparker, där det är gott om gejsrar, heta källor och kokande slamvulkaner. Rotorua i nordöst är en gammal bosättning, nu högkvarter för maorierna som tidigt lärde sig utnyttja jordvärmen för matlagning och uppvärmning av bostäder. Det är numera en turiststad och kurort med hälsokällor och heta bad. Sydön domineras av de mäktiga snöklädda Sydalperna som löper längs västkusten och har ett tjugotal toppar över 3 000 m. Här ges rika möjligheter till alpin skidåkning och bergsklättring. Högsta punkten i sydkedjan och i landet är Mount Cook (3 764 m). Bergen är sönderskurna av dalgångar och rika på vattenfall och sjöar. I sydväst har inlandsis och glaciärer mejslat fram en fjordkust som i naturskönhet tävlar med den norska. I nationalparken Fiordland reser sig bergväggarna brant ur fjorden Milford Sound till omkring 1 500 m höjd. Men på Sydöns östsida utbreder sig Canterburyslätten som är Nya Zeelands största lågland. Nya Zeeland har många korta och vattenrika floder.

Landet har ett utpräglat kustklimat med små temperaturskillnader mellan sommar och vinter; kallast är det i de sydliga bergstrakterna. Nederbörden är riklig. Sydöns västkust får stora regnmängder med de förhärskande västvindarna, medan östkusten är torrare. Växtlivet varierar starkt från subtropiska arter i norr till alpin vegetation i de höga bergen i söder. De ursprungliga skogarna (som täckte 2/3 av öarna) avverkades av kolonisatörerna och ersattes med odlad jord och betesmark, men numera nyplanteras snabbväxande skog. På grund av ögruppens isolering är många växter och fågelarter endemiska (dvs. de förekommer bara här). Begränsade bestånd av ett inhemskt barrträd, den upp till 60 m höga kauritallen, finns kvar på Nordön. En karaktärsväxt är ormbunken som förekommer i en mängd arter; det finns bl.a. stora trädormbunkar som påminner om palmer. Den subtropiska regnskogen har en rik undervegetation med slingerväxter, mossor och lavar. På Sydöns bergssluttningar finns ständigt gröna skogar av sydbok. Av däggdjur fanns ursprungligen bara fladdermöss, och många djurarter har kommit hit med invandrande polynesier (de tog hit hund och råtta) och européer. Valar, sälar och delfiner lever vid kusterna. Bland Nya Zeelands många fåglar är de märkligaste två inhemska arter, båda vinglösa och utan flygförmåga. Kivin (landets nationalfågel) jagades för sina fjädrar och hotades av utrotning på 1800-talet. Moafågeln sägs ha utrotats av tidiga polynesiska invandrare före européernas ankomst.

Befolkning. Nya Zeeland har en relativt liten befolkning. Huvuddelen (75 %) bor på Nordön och inflyttningen till städerna är stor. Invånarna har främst europeisk invandrarbakgrund; de flesta är av engelskt ursprung. I vår tid kommer också invandrare från bl.a. Östasien och öar i Stilla havet. Urbefolkningen är de polynesiska maorierna, som invandrat i vågor sedan 800-talet. Deras ättlingar utgör knappt 10 % av befolkningen men andelen ökar på grund av maoriernas höga födelsetal. Socialt och ekonomiskt utgör de en eftersatt grupp, och på senare tid har rasmotsättningar kommit upp till ytan. Landets officiella språk är engelska och (sedan 1987) maori. Majoriteten av invånarna är protestanter (anglikaner och presbyterianer). Flertalet maorier är kristna, men gamla polynesiska föreställningar och ritualer lever kvar, och de har fått statligt stöd för att bevara sin kultur. I ett avtal med regeringen 1995 fick en grupp maorier viss kompensation (mark och pengar) för land som tidigare konfiskerats.

Näringsliv. Boskapsskötsel och jordbruk är traditionella huvudnäringar. Nordöns och Sydöns grönskande kustslätter ger gott bete för landets omkring 70 miljoner får. Ull, kött, mejerivaror, vin, frukt och livsmedelskonserver exporteras till största delen eftersom hemmamarknaden är liten. Havsfiske och fiskodling har ökat i betydelse. I mer än hundra år skedde nästan all handel med Storbritannien. Dit såldes kött, smör, ost och ull och därifrån köptes nödvändiga industrivaror. Men den brittiska marknaden blev mer svårtillgänglig sedan EG bildats, och Nya Zeeland har tvingats finna avsättning på annat håll (Australien, Japan, USA) och bredda sitt näringsliv. Sedan 1990 har man frihandel och gemensam marknad med Australien. De nyzeeländska mineraltillgångarna är ganska blygsamma: stenkol, järnsand och rester av de guldtillgångar som orsakade det sena 1800-talets guldrush till Sydön. Vattenkraften är väl utbyggd, naturgas utvinns bl.a. i havet mellan Nord- och Sydön och man har börjat pumpa upp en del olja. Jordvärme (geotermisk energi) utnyttjas till en del i vulkaniska områden. Industrin har utvecklats snabbt. Den förädlar landets råvaror (livsmedels- och skogsindustri) och tillverkar maskiner, kläder, kemiska produkter m.m.

Nya Zeeland är en av världens första välfärdsstater och lagstiftade redan före år 1900 om arbetarskydd, åttatimmarsdag och folkpension. Landet hade tidigare ett hårt reglerat näringsliv med stora subventioner till jordbruket, priskontroll och importrestriktioner. När arbetslösheten och statsskulden nådde oroande proportioner lade det styrande labourpartiet helt om rodret för att få fart på den stagnerade ekonomin, en politik som fullföljdes av de konservativa: företag privatiserades, arbetsmarknaden avreglerades och de sociala förmånerna skars ner. Näringslivet har reagerat gynnsamt på 1980- och 90-talens marknadsekonomiska omvälvning, men i takt med de sociala åtstramningarna ökar klyftorna mellan samhällets välbärgade och de mest utsatta, bl.a. maorierna.

Kultur. Landets kultur är i hög grad påverkad av den engelskättade befolkningen, och mycket i samhälle och vardagsliv har en omisskännlig engelsk prägel. Det engelska inflytandet har varit särskilt märkbart inom litteraturen. Många författare har varit verksamma i Europa, framför allt i Storbritannien. Det gäller den mästerliga novellisten Katherine Mansfield och pusseldeckarförfattaren Ngaio Marsh. Ännu en framstående kvinnlig författare är Janet Frame, som skrev en uppmärksammad trilogi med självbiografisk bakgrund. Bland poeter kan nämnas Allen Curnow och James K. Baxter. Den första maoriromanen på engelska var Tangi (1973) av Witi Ihimaeras.

Den traditionella musiken speglar att maorierna har polynesiskt ursprung. Det är främst sånger, knutna till bestämda sociala och ceremoniella företeelser. Dessa framförs vanligen unisont i grupp. Bland instrumenten märks slag- och blåsinstrument, bl.a. puutoorino, ett kombinerat trumpet- och flöjtinstrument. I övrigt är den nyzeeländska musiken västerländsk konst- och populärmusik. Inhemska tonsättare är exempelvis Douglas Lilburn, John Ritchie och Anna Lockwood. En internationellt känd operasolist är Kiri Te Kanawa.

Inom filmen är det stora namnet Jane Campion (född 1955), som på 1990-talet slog igenom internationellt med En ängel vid mitt bord (1990, efter Janet Frames självbiografiska trilogi) och Pianot (1993). Och så klart, inte minst, Sagan om ringen som är inspelad här.

Historia. De tidiga polynesiska invandrarna kom i sina sjösäkra kanoter från öar i östra Stilla havet någon gång före år 1000. Senare följde flera invandringsvågor från Polynesien. Den första europén som siktade Nya Zeeland var holländaren Tasman 1642, och öarna uppkallades efter provinsen Zeeland i Nederländerna. Ögruppen utforskades närmare av den engelske sjöfararen James Cook omkring 1770. Europeiska valfångare, missionärer (som kristnade maorierna) och nybyggare slog sig ner på Nya Zeeland och trängde undan ursprungsbefolkningen. Genom Waitangifördraget 1840 garanterades maorierna vissa rättigheter men deras land kom under brittisk överhöghet (kronkoloni från 1852). Den snabba brittiska invandringen utlöste 1860 tio års blodiga strider med maori. Dessa fick några få platser i parlamentet, men stora markarealer konfiskerades, ett svek mot Waitangifördraget som maorierna i vår tid kräver kompensation för. Nya Zeeland blev dominion inom Brittiska samväldet 1907 och självständigt 1931 (bekräftat 1947). Dess styrkor stred tillsammans med brittiska och australiska i båda världskrigen.

Landets statsöverhuvud är den brittiska monarken, som representeras av en generalguvernör. Liksom Storbritannien har Nya Zeeland ingen skriven författning utan statsskicket bygger på lagar och sedvanerätt. Inrikespolitiskt har två ledande partier växlat vid makten: det konservativa National Party och Labour Party. 1997 fick landet sin första kvinnliga premiärminister, då Jenny Shipley (NP) efterträdde partikamraten Jim Bolger på posten. Ekonomiskt och utrikespolitiskt har Nya Zeeland försökt frigöra sig från Storbritannien och orienterat sig mot USA och Stillahavsområdet. De nyzeeländska freds- och miljörörelserna är starka. Landet har med kraft protesterat mot de franska provsprängningarna i Polynesien (som upphörde 1992 men återupptogs 1995–96). Relationerna till Frankrike nådde ett lågvattenmärke efter attentatet mot Rainbow Warrior, sänkt av franska agenter 1985 i Aucklands hamn. Det militära samarbetet med USA i ANZUS-pakten (från 1951) upphörde 1987 sedan Nya Zeeland anslutit sig till den kärnvapenfria zonen i Stilla havet.

(Källa BSL01)

fb
twitter
epost

HEM

UPP

Kontakta reseledaren.nu: Kontakt
Om cookies på reseledaren.nu: Cookies
Om reseledaren.nu
Sajtkarta

© Copyright 1997 - 2024 www.reseledaren.nu
Alla rättigheter reserverade, med resevration för fel.


www.reseledaren.nu - världens hemsida!


HÄR BAKAS DET KAKOR.
Reseledaren.nu använder sig av cookies för en förbättrad upplevelse och personlig webbplats.
Fortsätter du använda sidan accepterar du detta.