top

SINGAPORE

singapores flagga

Flaggan

Tvåfärgad i rött och vitt. Halvmånen symboliserar det växande unga landet. Fem stjärnor står för demokrati, fred, framsteg, rättvisa och jämlikhet.

ANNONS
singapores placering i världen

Fakta
Yta: 646 km2 (Sverige 449 964 km2)
Folkmängd: 4 milj.
Befolkningstillväxt per år: 1,1 %
Medellivslängd: Män 74,4 år Kvinnor 78,9 år
Barn per fertil kvinna: 1,7
Huvudstad: Singapore (som är i princip hela staten, 3 milj.)
Språk: malajiska, kinesiska, tamil, engelska
Religion: buddhism
Statsskick: republik
Nationaldag: 9 augusti
FN-medlemskap: 1965
Valuta: 1 singapore-dollar (SGD) = 100 cent
BNP per capita: 26 730 USA-dollar (Sverige 23 750 US-dollar)
Tid: svensk tid + 7 timmar
Jämför tidsskillnad på tidszoner »

Singapore

En modern storstad och ett mycket litet land. Här är det ordning och reda som gäller, klotter och tuggummi vill dem inte veta av. Kanske lite polisstat, men nog har de lyckats få en stad som är ren och snygg, i alla fall utåt sett. Letar man, så nog finns det lite skräp i hörnen alltid.
Det är enkelt att hitta och ta sig fram i Singapore, framför allt med tunnelbanan. Med den kan man åka runt hela ön om man vill, och vid en station är det nästan gångavstånd över till Malaysia. En av världens mest trafikerade övergång mellan två länder, och det märktes kan jag lova. Kontrasten blir mycket stor när man kommer från Singapore till Malaysia eller viceversa.

Som storstäder alltid brukar vara så är det lite dyrare. Det är inte riktigt så billigt här som reklamen ofta ger sken av, visst går det att hitta billig elektronik, men boende och mat är dyrare än dess grannländer.
Vi lyckades dock hitta ett litet billigt hotell (Lido Inn) nära en tunnelbanestation, så vi kom väldigt bra undan.

(De har förresten ett rätt kul sätt / system hur man betalar tunnelbaneresan på, åk dit så får ni se!)

Sevärdheter är förstås lyx-hotellet Raffles hotell som alla turister måste få med på kort, man kan även gå in i receptionen, men där vill dem inte gärna att man filmar. Och hyr man ett rum här så lär man knappast ha råd att stanna mer än en natt, sen får man väl leva på lån och skulder resten av livet !?
Sentosa Island är en annan sevärdhet, motsvarigheten till Djurgården och Grönan i Stockholm. Hit tar man sig med en linbana (som man inte ska åka om man lider av svindel). Här finns det möjlighet att åka rullband under vattnet i glastunnlar och titta på alla möjliga sorters fiskar, vackert!

Ett annat hotell som är spektakulärt (var världens högsta tills för något år sedan) är Compass Rose, där man kan åka upp till 70:e våningen och ta en Singapore Sling (vad annars) och se på en fantastisk utsikt över hela stan (och nästan hela ön). Plats bör bokas om man ska äta middag där.
Shopping-gator finns det så det räcker till, och här finns det som sagt billig elektronik, märkeskläder, etc. Varuhusen är stora och innehåller allt. Och vill man även se en riktigt stor biograf är även detta rätt stad.Singapores skyline

Singapores skyline


Sentosa Island

Sentosa Island


Raffles Hotel

Raffles Hotel


Shoppingstråk

Shoppingstråk


Vatten

Kan drickas, men köp för att vara säker

Ska inte vara någon fara, möjligen kan man äta Trevis eller ta ETEC vaccin om man har en känslig mage. Man får se till att maten är ordentligt vällagad och varm, undvik mat som stått framme och blivit ljummen.

Prisbild

Elektronik, prylar är billigt, men boende och mat är i dyrare än i andra grannländer i Sydostasien. Annars hyfsat billigt för att vara en storstad, om man inte bor på Raffles Hotell förstås! Taxi och tunnelbana enkelt och prisvärt.

Effektiv flygtid

Stockholm - Singapore ca 13-14 timmar, beroende på hur man flyger, oftast någon mellanlandning inblandat från Sverige.

Går att hitta enklare billigare hotell, men annars domineras city av massa dyra fina lyxhotell som Compass Rose och Raffles Hotell.
Vi bodde på ett litet hyfsat hotell som hette Lido Inn, det hade TV och AC, samt ett litet allmänt kök.

Övrigt

Missa inte Sentosa Island med allt vad det har att erbjuda, Compass Rose, Raffles Hotell, shoppinggatorna, etc.
Samt undvik att tugga tuggummi och klottra, och var försiktigt med vad du tar med dig in och ut ur landet. Singapore är kända för sina hårda straff.

Behöver du vaccinera dig när du åker hit?

Behöver du räkna om klädstorlekar, temperaturer, hastigheter m.m.?

Elkontakt


Spänning: 230 Volt
Frekvens: 50 Hertz

Elkontakt typ nr 7

Se alla elkontakter här »[saknas f.t.]

MER OM LANDET SINGAPORE

Singapore
[si_LgIpO:, lejonstaden], republik i Sydöstasien vid Malackahalvöns sydspets, medlem i Brittiska samväldet. 4,0 milj. inv. Det är en av världens minsta stater (med en yta ungefär som halva Ölands), och en av de mest tätbefolkade. Staten Singapore omfattar i stort sett bara huvudstaden med samma namn. I den gamla sjöfartstadens centrum har stora delar av kinesstaden rivits för att ge plats åt affärs- och finanskvarterens futuristiska skyskrapor. Nybyggda satellitstäder ligger i en krans runt det egentliga stadsområdet. Hamnen räknas bland världens främsta.

Natur och klimat. Som handelsnation har republiken ett utmärkt läge på Singapore Island och ett sextiotal småöar vid Malacka- och Singaporesunden, de livligt trafikerade sjölederna mellan Indien och Kina. Från öns norra del finns broförbindelse över det smala Johoresundet till Malaysias fastland. Singapore ligger strax norr om ekvatorn och klimatet är tropiskt med hög luftfuktighet. Nordostpassaden för med sig mycket regn, men dricksvatten måste ändå föras in från Malaysia. Allteftersom bebyggelsen har brett ut sig har den naturliga växtligheten (regnskog) nästan helt utplånats. Det finns bara små arealer av odlad jord, men staden Singapore har en hel del grönområden och en förnämlig botanisk trädgård.

Befolkning. Den etniska blandningen är stor. Sedan gammalt dominerar kineserna (77 %). Övriga folkslag är malajer, indier och européer (mest engelsmän). Spänningen mellan kineser och malajer har utlöst oroligheter, men regeringen försöker åstadkomma balans mellan samhällets olika folkgrupper. Sedan landet blev självständigt har invandringen var strängt reglerad. Lågavlönad arbetskraft till industrin hämtas dock utifrån, bl.a. från Indonesien. Singapore har fyra officiella språk: engelska som talas allmänt och används inom administration, undervisning, affärsliv m.m., kinesiska (mandarin), malajiska samt det sydindiska dravidaspråket tamil. Majoriteten bekänner sig till traditionell kinesisk religion (en blandning av buddhism, taoism och konfucianism). Malajerna är sunnimuslimer (ca 15 %) och tamilerna hinduer. Kristendomen är sedan en tid på frammarsch (drygt 10 %). I detta multietniska samhälle blandas det västerländska industrisamhällets livsstil med gamla österländska föreställningar och ceremonier. Regimen försöker stärka den nationella enheten genom att uppmuntra arbetsamhet och lydnad mot överheten, konfucianska värderingar som är välkända för kinesbefolkningen.

Näringsliv. Singapore har sedan 1960-talet utvecklats till ett av Sydöstasiens främsta finans- och handelscentra. Landets fria marknadsekonomi har starka inslag av statlig kontroll. Med sin rekordartade ekonomiska tillväxt hör Singapore till de s.k. ’’tigrarna’’ bland Asiens nyindustrialiserade stater, och dess befolkning är en av de rikaste och mest välutbildade i Asien. Såväl råvaror och energi som livsmedel måste importeras. Den starkt exportinriktade industrin omfattar bl.a. varv och annan verkstadsproduktion, kemisk industri samt kapitalkrävande, högteknologisk tillverkning (elektronik, bioteknik). Singapores stora internationella flygplats är ett nav för trafiken i Sydöstasien. Turismen är omfattande (ca 6 milj. besökare om året). Singapore är medlem av den östasiatiska organisationen ASEAN och av OECD. Viktiga handelspartner är, förutom grannländerna, USA, EU och Japan.

Historia. Stadens namn kommer från sanskrit (Singapura, lejonstaden) och anses syfta på legenden om en indisk prins som på 1200-talet landsteg här, dödade områdets lejon (eller tigrar) och grundade staden. Det moderna Singapore har sitt ursprung i en brittisk handelsstation. Den grundades 1819 av en tjänsteman vid East India Company, Stamford Raffles (vars namn levt vidare i det berömda Raffles Hotel). Kompaniet övertog hela ön 1824 och den inlemmades i Straits Settlements, som 1867 blev brittisk kronkoloni. Som frihamn blev Singapore en viktig knutpunkt för transithandel. Stadens betydelse växte med den ökade sjötrafiken till Europa via Suezkanalen. Singapore blev före andra världskriget en viktig brittisk marinbas men den föll efter blodiga strider i japanernas händer. Efter ockupationen 1942–45 blev Singapore på nytt brittiskt och fick begränsat självstyre 1958. Det ingick från 1963 i en federation med Malaysia. Motsättningarna mellan den kinesiska majoriteten i Singapore och det malajdominerade Malaysia var dock för stora och Malajiska federationen upplöstes. Singapore är formellt en parlamentarisk demokrati efter brittiskt mönster, men oppositionen hade in på 1990-talet bara några få platser i parlamentet. Landet har sedan självständigheten 1965 styrts av samma parti, det ursprungligen vänsterorienterade PAP (People’s Action Party), som haft starkt stöd bland kineserna och med tiden blivit avsevärt mindre radikalt. Under sin auktoritäre ledare Lee Kuan Yew har det format en politiskt stabil och socialt välorganiserad stat, till priset av hård politisk kontroll. Ofrihet och detaljreglering av vardagslivet är den välmående industri- och välfärdsstatens baksida. 1990 avgick Lee Kuan Yew som premiärminister efter mer än 30 år i politiken, men behöll sitt inflytande över landet. När president för första gången utsågs i allmänna val 1993, segrade regimens kandidat Ong Teng Cheong (tidigare vice premiärminister).

(Källa BSL01)

fb
twitter
epost

HEM

UPP

Kontakta reseledaren.nu: Kontakt
Om cookies på reseledaren.nu: Cookies
Om reseledaren.nu
Sajtkarta

© Copyright 1997 - 2024 www.reseledaren.nu
Alla rättigheter reserverade, med resevration för fel.


www.reseledaren.nu - världens hemsida!


HÄR BAKAS DET KAKOR.
Reseledaren.nu använder sig av cookies för en förbättrad upplevelse och personlig webbplats.
Fortsätter du använda sidan accepterar du detta.