top

SRI LANKA

sri_lankas flagga

Flaggan

Lejonet symboliserar den singhalesiska majoriteten, de fyra löven buddhismen. Orange står för tamilerna, grönt för muslimerna.

ANNONS
sri_lankas placering i världen

Fakta
Yta: 65 610 km2 (Sverige 449 964 km2)
Folkmängd: ca 20 miljoner
Befolkningstillväxt per år: 1,2%
Medellivslängd: Män 71 år Kvinnor 75 år
Barn per fertil kvinna: 2,1
Huvudstad: Colombo (645 000)
Språk: Singhalesiska, tamil, engelska
Religion: buddhism
Statsskick: republik
Nationaldag: 4 februari
FN-medlemskap: 1955
Valuta: 1 rupie (LKR) = 100 cent
BNP per capita: 700 USA-dollar (Sve 23 750 USA-dollar)
Tid: svensk tid +4,5 timmar
Jämför tidsskillnad på tidszoner »

Sri Lanka bjuder på genuina upplevelser

Den här artiklen är skriven av Viktor på Serendip Travels som anordnar Resor till Sri Lanka.

Sri Lanka drabbades hårt av sitt inbördeskrig som varade mellan 1983-2009. Nu är det över, och allt fler upptäcker denna fantastiska ö sydväst om Indien.

Längre tillbaka har Sri Lanka en intressant historia. På 1500-talet koloniserades Sri Lanka av portugiserna, på 1600-talet av holländarna och på 1800-talet av britterna. Britterna industrialiserade Sri Lanka och startade inte minst en storskalig teproduktion. Thomas Lipton köpte stora odlingar och importerade te till Canada och Europa (vilket han senare adlades för). Sri Lanka är fortfarande idag världens fjärde största producent av te – bara Kina, Indien och Kenya producerar mer.

När man besöker Sri Lanka är det vanligt att kombinera en rundresa i inlandet med avkoppling på stranden. Sri Lanka har stora höjdskillnader, och i höglandet går det att göra en helt otrolig tågresa som slingrar sig i bergen och mellan teplantagen. Naturscenerna som höglandet bjuder på är generellt helt fantastiska. Här kan man också besöka tefabriker och teodlingar, se hur te produceras och testa olika sorter av både svart och grönt te.

På vägen till kusten är det vanligt åka på safari, och då ofta i Yala nationalpark. Från sin jeep ser man elefanter, krokodiler, buffalos, hjortar och en mängd färggranna fåglar, t.ex. tuskaner. Yala har också världens högsta koncentration av leoparder, och det är fantastiskt att se dessa eleganta djur sittandes på en sten eller gåendes långsamt framför jeepen.

För den som vill ta det lugnt på stranden och bada i havet finns många olika ställen att välja på. Ett lite mindre exploaterat ställe är Tangalla på sydkusten, som har väldigt många retreats i området. Det är en idealisk plats för att totalt koppla av, långt ifrån närmaste storstad. Ett annat alternativ är Unawatuna för den som vill kombinera fantastiska stränder med stadsliv – det ligger vägg-i-vägg med Galle. Galle är en stad präglad av kolonialtiden och listad på Unescos världsarvslista för sitt fort och sina fantastiska byggnader. Sri Lanka har 8 världsarv listade hos Unesco.

Något som också växer i popularitet är att spela golf på Sri Lanka. Det finns tre kända golfbanor och Victoria Golf and Country Resort i närheten av Kandy blev för några år sedan framröstad till Asiens bästa golfbana i Golf Asia Magazine. Landskapet är helt otroligt.

Så hur tar man sig runt mellan alla dessa sevärdheter och fina platser? Det vanligaste och bekvämaste är att hyra en egen chaufför som följer med under hela rundresan. De bor sedan på så kallade ”Drivers Lodge” på hotellen, och umgås med andra chaufförer. De är ofta duktiga på engelska och fungerar som guider. Det är inte heller särskild dyrt, eftersom lönenivåerna generellt är mycket låga på Sri Lanka.

Sevärdheter och fina platser i all ära, men det som de allra flesta brukar uppskatta mest på Sri Lanka är lugnet och de otroligt vänliga människorna. På de större turistattraktionerna finns såklart alltid försäljare, men generellt är folket genuint intresserade av en konversation utan att ha några dolda avsikter. I det avseendet sticker Sri Lanka ut från omkringliggande länder. Även om trafiken ibland kan uppfattas som hetsig finns det ett fantastiskt lugn på ön, speciellt utanför städerna. Majoriteten av ön är buddhistisk och det har satt sin prägel. Under en resa på Sri Lanka kommer du att uppleva väldigt mycket, men samtidigt kunna känna dig bekväm och i ro.

Strand i Tangalla

Strand i Tangalla


Fiskare i Talalla

Fiskare i Talalla


Koloniala Galle

Koloniala Galle


Tågresa i höglandet

Tågresa i höglandet


Styltfiskare på sydkusten

Styltfiskare på sydkusten


Apa i Yala

Apa i Yala


Vatten

Köp vatten. Det kostar ca 3kr för 1,5 liter

Maten på Sri Lanka är mycket god. Det finns många lokala specialiteter, såsom Papadam och Kottu Roti. Chicken fried rice är också mycket vanligt. Maten är kryddig i sin karaktär och vid beställning är det bäst att säga ”not spicy” om man inte är väldigt tålig

Prisbild

Priserna är låga på Sri Lanka. En måltid på en lokal restaurang kan man få för så lite som 10kr. En öl på restaurang kostar lite knappt 10kr, och en Cola ungefär hälften. Tuk-tuk (3-hjulade taxis) kostar ca 2kr/kilometer

Effektiv flygtid

Flyg från Sverige sker oftast med Qatar Airways från Stockholm, då via Doha. Flygtiden en väg är då ca 13 timmar. Det finns också möjlighet att flyga med SAS + Sri Lankan airways med byte på någon av de större hubbarna i Europa (Frankfurt, London, Paris etc). Från Köpenhamn kan man också flyga med Emirates

Man kan få ett dubbelrum i ett guest house för 150-200kr. Men då får man inte vara speciellt kräsen. Ofta ingår då inte A/C, men det behövs inte heller alltid, speciellt inte i höglandet. Vid stranden brukar det också vara lite svalare. Då sover man oftast med myggnät, som ingår på de allra flesta guest house. Vill man bo bra mätt med svensk standard är det bäst att hålla sig till 4-stjärniga hotell. Då är priset ofta 800kr/natt och uppåt för ett dubbelrum. I Colombo är tyvärr generellt ganska dyrt att bo, sett till standarden, så där får man räkna med att lägga på ca 50%.

Övrigt

Gör en rundresa på Sri Lanka. Ön har en väldigt stor variation att bjuda på. En fantastisk upplevelse är att åka tåg i höglandet – ett tåg som går upp till 2000 meter över havet och slingrar sig i bergen mellan regnskog och teplantage

Behöver du vaccinera dig när du åker hit?

Behöver du räkna om klädstorlekar, temperaturer, hastigheter m.m.?

Elkontakt


Spänning: 230 Volt
Frekvens: 50 Hertz

Elkontakt typ nr 4

Se alla elkontakter här »


MER OM LANDET SRI LANKA

Mer om Sri Lanka

Sri La_nka [Qri], ö och republik i Indiska oceanen, vid Indiska halvöns sydspets, medlem av Brittiska samväldet. Landet var tidigare brittisk besittning och hette till 1972 Ceylon. 18,8 milj. inv. Huvudstad är Colombo på västkusten, landets främsta hamn och industriort. Delar av administrationen har flyttats till det närbelägna Sri Jayawardenapura.

Natur och klimat.
Sri Lanka ligger något norr om ekvatorn och skiljs från Sydindien av det grunda Palksundet. Över sundet leder en sträng av korallöar och sandbankar (den s.k. Adamsbron), som utgör rester av en landförbindelse. Ön har låglänta kuster, som kantas av långa vita sandstränder och lagunliknande vikar. Stora slättland finns i sydväst och i norr vid Jaffnahalvön. I det inre reser sig en högplatå med toppar som når över 2 000 m. De högsta är Pidurutalagala (2 524 m) och den mer berömda Adam’s Peak (2 243 m). Klimatet är tropiskt med hög värme och luftfuktighet i låglandet, mer tempererat i bergstrakterna. Monsunvindar från Indiska oceanen för sommartid med sig stora regnmängder i sydväst och i höglandet. I norr ger den torra vintermonsunen mindre regn. Öns regnskogar och monsunskogar har till stor del avverkats, vilket resulterat i svår jordförstöring. Djurlivet påminner om Indiens. Här finns bl.a. leopard, läppbjörn, hjort, buffel, schakal och vildsvin. I öns nationalparker finns ännu hjordar av vilda elefanter. Stora flockar av apor (främst langurer och makaker) är vanliga. Fågellivet är mycket artrikt.

Befolkning.
Landet är etniskt splittrat i två stora folkgrupper: de buddhistiska singaleserna från Nordindien (75–80 %) och de i huvudsak hinduiska tamilerna med rötter i Sydindien. Urinvånare var dock jägar- och samlarfolket vedda, som till stor del har smält samman med singaleserna. Den största gruppen tamiler, de dravidiska eller lankesiska tamilerna, kom århundradena f.Kr. till ön från Sydindien och slog sig främst ner i norr, där de utgör en majoritet. En mindre grupp är de s.k. indiska tamilerna som på 1800-talet invandrade till Sri Lankas högland. De blev arbetare på brittiska plantager och har lågt anseende; många av dem saknar medborgarskap. Ett kastväsen, besläktat med det indiska, förekommer hos såväl singaleser som tamiler. Till landets etniska och kulturella mångfald bidrar en muslimsk minoritet (arabättlingar, tamilska muslimer och malajer från Indonesien) och kristna (ättlingar till portugisiska, holländska och brittiska kolonisatörer). Buddhismen omhuldas av staten och har lämnat djupa spår i singalesernas kultur; de bekänner sig till den riktning som kallas hinayana (se buddhismen). Tamilerna hade under kolonialtiden en gynnad ställning, men kom språkligt och religiöst i underläge. Singaleserna blev tongivande i det självständiga Sri Lanka. Som en eftergift antogs tamilska 1988 som officiellt språk vid sidan av singalesiska. Engelska talas av de välutbildade och används inom förvaltningen och i affärslivet.

Näringsliv.
Ekonomiskt räknas Sri Lanka till jordens fattigaste länder. Utbildning, hälso- och sjukvård och annan social välfärd är dock relativt väl utbyggda. Det är ett jordbruksland och befolkningen odlar ris som basföda, men landet måste importera livsmedel. Det varma och fuktiga klimatet är grunden för de exportinriktade odlingarna av te på höglandet, naturgummi samt kokos vid kusterna. Ceylonteet, ’’det gröna guldet’’, håller hög kvalitet och Sri Lanka är en av världens största teodlare. Landet är ganska mineralrikt (grafit, ädelstenar, järnmalm) och har gott om vattenkraft; 1985 invigdes Kotmaleverket som är ett svenskt biståndsprojekt. Fisket spelar en betydande roll. Industrin tillverkar främst textilier, livsmedel och gummiprodukter. Turismen har vuxit snabbt, men störts allvarligt av inbördeskriget.

Historia.
Sri Lankas historia har påverkats av närheten till Indien. De indoariska singaleserna kom på 500-talet f.Kr. från norra Indien och gjorde ön till ett blomstrande handelscentrum. Redan på 200-talet f.Kr. blev buddhismen statsreligion. Huvudstad i norr var Anuradhapura (417 f.Kr. – ca 1000 e.Kr.) som har förnämliga buddhistiska minnesmärken. Under denna tid tillkom de första stora bevattningssystemen. Några hundra år efter singaleserna tros de dravidiska tamilerna ha invandrat från Sydindien. När portugiserna intog ön i början av 1500-talet fanns här flera småriken, bl.a. det singalesiska kungadömet Kandy i det centrala höglandet och ett tamilskt rike i norr. Kandy bevarade länge ett visst oberoende (den siste kungen avsattes av britterna 1815). Portugiserna fördrevs från ön på 1600-talet av holländarna, som i sin tur efterträddes av britterna. Ceylon blev en brittisk koloni 1796.
Efter andra världskriget blev det 1948 en självständig stat inom Brittiska samväldet med väl fungerande politiska institutioner. 1972 utropades republiken Sri Lanka, som slog in på en socialistisk politik. Den utrikespolitiska linjen var alliansfrihet. Landet leddes från slutet av 1950-talet i flera perioder av vänsterpolitikern Bandaranaike och hans maka (hon efterträdde sin mördade make och blev världens första kvinnliga premiärminister). Deras nationalistiska (singalesiska) politik ledde redan på 1950-talet till sammanstötningar mellan singaleser och tamiler. Under det konservativa partiets ledning antogs 1978 en ny författning, som gav landet stark presidentmakt, och den ekonomiska politiken liberaliserades. Efter 17 år kom vänstern åter i regeringsställning 1994. President blev då paret Bandaranaikes dotter, Chandrika Kumaratunga (hon utsåg modern till premiärminister).
Sri Lanka har sargats svårt av det blodiga inbördeskrig, som bröt ut 1983 i de nordöstra, tamildominerade provinserna. Separatisterna där kräver en egen stat (Tamil Eelam). En militant gerilla, de tamilska tigrarna, bekämpar centralmakten. Den har med urskillningslös terror slagit mot politiker, myndigheter och civila (1993 mördades president Premadasa), och också regeringssidan är skyldig till brutala övergrepp. Indiens intervention 1987–90 med trupper på norra Sri Lanka blev ett fiasko; mordet på Rajiv Gandhi 1991 misstänks ha en koppling till den tamilska gerillan. Sedan alla försök till fredssamtal misslyckats (den lankesiska regeringen erbjöd tamilerna självstyre) erövrade regeringsstyrkor 1995 rebellfästet Jaffna efter en häftig offensiv i norr.

fb
twitter
epost

HEM

UPP

Kontakta reseledaren.nu: Kontakt
Om cookies på reseledaren.nu: Cookies
Om reseledaren.nu
Sajtkarta

© Copyright 1997 - 2024 www.reseledaren.nu
Alla rättigheter reserverade, med resevration för fel.


www.reseledaren.nu - världens hemsida!


HÄR BAKAS DET KAKOR.
Reseledaren.nu använder sig av cookies för en förbättrad upplevelse och personlig webbplats.
Fortsätter du använda sidan accepterar du detta.