top

THAILAND

Bangkok, Hua-Hin

thailands flagga

Flaggan

Blått är landets nationalfärg. Vita och röda band symboliserar folkets styrka, renlärighet och trofasthet.

ANNONS
thailands placering i världen

Fakta
Prathes Thai (Muang-Thai)
Yta: 513 115 km2 (Sverige 449 964 km2)
Folkmängd: ca 60 miljoner
Befolkningstillväxt per år: 1%
Medellivslängd: Män 67 år Kvinnor 72 år
Barn per fertil kvinna: 2,0
Huvudstad: Bangkok
Språk: thailändska
Religion: buddhism
Statsskick: monarki
Nationaldag: 5 december (kung Bhumibols födelsedag)
FN-medlemskap: 1946
Valuta: 1 Bath = 100 satang
BNP per capita: 2 750 USA-dollar (Sverige 23 750 USA-dollar)
Tid: svensk tid + 6 timmar
Jämför tidsskillnad på tidszoner »

Thailand

Hur kommer det sig att så många svenskar åker just till Thailand? Jo, svaret är ganska enkelt. Det är billigt, varmt, skiljer sig mycket från den värld vi är vana vid samt de har en mycket trevlig befolkning!
Thailand är en konstitutionell monarki, där deras kung kallas Rama och ett nummer. Det talas fortfarande om när den förre gamle svenske kungen var där på besök för många år sen.

Bangkok

En mycket stor stad (6 milj. inv.) som man egentligen inte behöver vara i mer än några dagar. Här finns det många tempel och Buddha-statyer att titta på, bl.a. Kungens palats, det får man inte missa. En tur med en tuk-tuk hör också till samt ett besök på gatan Pat Pong (för er som inte vet så är det som Drottninggatan i Stockholm, fast här säljs det kroppar).

Man kan förstå varför många åker till Thailand för att köpa sex, det är enkelt att komma i kontakt med. Men det är verkligen sorgligt att det ska behöva vara så, unga flickor som säljer sina kroppar för att tjäna några slantar. Risken är också stor att bli lurad om man går in i en sån "butik", många turister blir av med både pengar och kreditkort, det är lätt att bli "blind" och lurad, kanske t.o.m. drogad. Sen finns också risken för sjukdomar. Så ska ni besöka Pat Pong, visa då vad ni egentligen tycker om det som pågår där. Enklaste sättet är naturligtvis att inte köpa något.

Det finns mycket bilar och mopeder i Bangkok, och när man varit ute en hel dag i staden och sen snyter sig så ser man hur näsduken blir alldeles svart. Många boende går omkring med munskydd, har det inte gått lite väl långt då? Borde man inte inse att något måste göras åt den otroligt dåliga luften?

Flytande marknaden hör också till det som vi turister måste se, det finns en strax utanför Bangkok, jag tror den ligger på norra sidan.
Det finns många stor fina köpcentrum i Bangkok, vi hamnade i ett med flera våningar som i princip bara sålde souvenirer, massor med träskulpturer och dylikt.

Budha

Buddha, ja lyckas man inte se en Buddha-staty i Thailand har man nog lyckats med det omöjliga. Alla har i princip en eller flera i sina bilar. En Buddha som man inte får missa är den enorma Clining Buddha som finns i Bangkok (se bild ovan). Sen finns det Buddhor i alla möjliga utformningar och material. Om jag inte minns fel så får man inte köpa någon Buddha som souvenir och ta med sig hem, i alla fall är det inget som de uppskattar.

Hua-Hin

När vi lämnade Bangkok och reste vidare så åkte vi till Hua Hin, ett lugnare ställe än de mer kända Phuket etc. Här är det inte alls lika mycket fart och fest, utan mer för att koppla av och njuta av natur och miljö. Ett sätt att ta sig hit är via tåg från Bangkok, eller med buss. Här finner man spännande matmarknader och får möjlighet att åka en cykeltaxi (vi fick gå av och hjälpa våran stackars cykelförare vid en backe).
Vi gjorde en dagsutflykt till nationalparken Sam Roi Jod park. På vägen dit besökte vi ett annananasplantage och senare fick vi även en uppvisning av apor som plockade ner kokosnötter från palmerna. Väl framme i Sam Roi Jod-park så blev det till att gå en bra bit upp för en stenig stig för att sen komma fram till en grotta där de hade byggt ett litet tempel (se bild). Det var ett stort hål i taket på grottan så solljuset kunde skina in, det var underbart vackert. Jag tror grottan hette Prahna Cave. Värt att gå upp till om man orkar.

Maten

Thailand har en massa god och spännande mat, men stark. Jag beställde en fisk och fick med några små gröna saker i maten, bet i en sån och sen fick jag andnöd och började se syner, det absolut starkaste jag någonsin ätit. Men man lär sig, efter ett tag uppskattar man maten mer när man väl vant sig. Jag sätter Thailand högt vad det gäller maten, kanske det bästa landet jag varit i vad det gäller den biten. Så prova er fram, var bara försiktiga dels för kryddigheten men också så att det är vällagat.

Folket

Människorna som vi mötte i Thailand var mycket trevliga, om det berodde på att vi hade en massa dollar i fickorna eller att de verkligen var trevliga ändå, var svårt att avgöra. Men nog blev de extra glada när de fick se en dollarsedel alltid.

Massage

En annan sak man egentligen inte får missa är den klassiska Thailändska massagen. Man får en skön mjuk massage ena stunden för att sen bli fullständigt sönderbruten och mörbultat i nästa. De kliver alltså på en med fötterna. Så det är lika jobbigt som skönt att genomgå detta, men det hör till (se bild på mig när jag ligger och lider på stranden, det var där min rygg gick av!). Men våga prova!

Thailand är ett häftigt land, med underbar befolkning!

Charmiga Koh Chang är Thailands oförstörda paradisö

Den thailändska ön Koh Chang hamnar ofta i skymundan av Phuket och Koh Samui, de mer välkända och exploaterade öarna i södra delen av landet. Det är en av anledningarna till att Koh Chang har förblivit ett lugnt och ofördärvat paradis, och ön har verkligen alla de ingredienser man förväntar sig att en tropisk ö ska ha. Här finns palmbeklädda stränder, turkosgrönt vatten, prunkande djungel på bergsluttningarna som tornar upp sig över stränderna och en lätt arom av kokos ligger ständigt i luften. Koh Chang betyder ordagrant ”Elefantön”, och namnet fick den eftersom öns konturer påminner om ett elefanthuvud. Den här paradisön blir knappast mindre attraktiv av närheten till Bangkok (4-5 timmars körning följt av en kort färjetur).

Elefantön är en av de 52 öar utanför Trats kust som utgör Koh Changs marina nationalpark. Koh Chang är även Thailands näst största ö, och över 70% av dess naturliga regnskog har bevarats. De vita stränderna inbjuder onekligen till lata semesterdagar i en solstol, men tack vare havet och bergen finns här även saker att göra för den som är lite mer äventyrlig av sig.

Den populäraste, och mest exploaterade, stranden på ön heter Had Sai Khao (White Sand Beach). Hit kommer de flesta besökare på grund av strandens stora utbud av boende (om än inte like stort som utbudet av hotell i Phuket), och aktiviteter. Här finns det något även för den kräsne, även om utbrett som. Klong Son Beach är av det lite lugnare slaget, medan Had Kai Mook (Pearl Beach) är en stenig strand där man ibland kan skymta stora musslor i sanden mellan stenarna. Laem Chaichet är en liten udde som leder in till en avskild bukt, en fantastisk plats för att njuta av den makalösa solnedgången. En annan bra plats för vackra solnedgångar är Kai Bae Beach. På Kai Bae hittar man vita sandstränder, och ett antal dykshoppar som ger dig möjlighet att snorkla, dyka och paddla kanot.

Om du skulle vilja ha lite omväxling från solen, sanden och havet, så finns det många andra aktiviteter på Koh Chang. Förkovra dig i det thailändska köket med en matlagningskurs på Aiyapura Resort and Spa eller hoppa upp på elefantryggen för en ridtur genom regnskog och fruktträdgårdar. Span som erbjuder massage och skönhetsbehandlingar hittar man lite överallt på ön. För mer fysiskt ansträngande aktiviteter kan man ge sig ut på en vandring i naturen. På ön finns många olika vandringsleder av varierande svårighetsgrad, men de flesta vandringsturer innehåller ett stopp vid ett vattenfall. Om du är här under årets svalare månader, får du inte missa de tusentals eldflugor som lyser upp mangroveskogen med ett trolskt skimmer. Sist men inte minst, ingen thailändsk ö är komplett utan ett par vackra tempel. Koh Chang är inget undantag, här hittar man templen Wat Bang Bao, Wat Khlong Prao och Wat Khlong Son.

Koh Chang passar utmärkt för både backpackers och mer penningstinna resenärer. Utbudet av hotell på Koh Chang är stort och varierat, här finns allt från femstjärniga hotell med komplett service, privata stränder och gäster som aldrig behöver lämna hotellområdet, till bungalows utan luftkonditionering och toalett som ser ut att vara hämtade från ett avsnitt av Robinson. Trots närheten till Bangkok har Koh Chang lyckats bevara sin naturliga skönhet. Samtidigt finns här ett stort utbud av aktiviteter, vilket gör ön till en perfekt destination för alla sorters semesterfirare.

Tempel

Tempel


Clining Budha

Clining Budha


Tempel i grotta

Tempel i grotta


Härlig strand

Härlig strand


Massage på stranden

Massage på stranden


Vatten

Köp vatten

Här finns ett av världens bästa kök (anser jag), visst är det starkt, men efter några dagar vänjer man sig, och kan njuta fullt ut. Maten är en tio-poängare i detta land, enligt mitt tycke. Som vanligt bör man se upp så man inte får någon magsjuka, det är vanlig försiktighet som gäller, att maten är ordentligt vällagad och varm, undvik mat som stått framme och blivit ljummen.
Man kan komplettera med att äta Trevis eller ta ETEC vaccin.

Prisbild

Ja ett billigt ställe att vara på, det mesta är billigt, boende, maten, taxi etc. Ett riktigt proffs kan klara sig undan på några tior om dagen, men för oss vanliga turister som oftast håller oss inom våra inhägnade områden så blir det aningen mer kostsamt, men betydligt billigare än runt Medelhavet ändå.

Effektiv flygtid

Stockholm - Bangkok, ca 11 timmar

Att hitta de där omtalade små bungalowsen vid en öde strand för bara 20:- per natt är väl lätt överdrivet. Men visst kan man hitta billigt boende beroende på vart man vill vara. Är man i storstaden Bangkok så är det inte så lätt, men väl ute på landet utanför de vanliga turistområdena kan man fynda.
Det går även att komma billigt undan på turistområdena, men då måste man vara där under lågsäsongen.
Men generellt sätt, det mesta är billigt här

Övrigt

Missa inte att åka en tuk-tuk
Ät och njut av deras underbara mat (se till att den är vällagad bara)

Behöver du vaccinera dig när du åker hit?

Behöver du räkna om klädstorlekar, temperaturer, hastigheter m.m.?

Elkontakt


Spänning: 220 Volt
Frekvens: 50 Hertz

Elkontakt typ nr 1 Elkontakt typ nr 3

Se alla elkontakter här »


HEM

UPP

Kontakta reseledaren.nu: Kontakt
Om cookies på reseledaren.nu: Cookies
Om reseledaren.nu
Sajtkarta

© Copyright 1997 - 2024 www.reseledaren.nu
Alla rättigheter reserverade, med resevration för fel.


www.reseledaren.nu - världens hemsida!


HÄR BAKAS DET KAKOR.
Reseledaren.nu använder sig av cookies för en förbättrad upplevelse och personlig webbplats.
Fortsätter du använda sidan accepterar du detta.