top

ANNONS

mobiltelefoni

Mobiltelefon utomlands

Hur skyddar jag mig från oväntade kostnader?

Ett område som fortfarande kan vara en riktigt djungel och en kostnadsfälla. Men läser man på så vet man iaf vad man ska undvika.

Det kan vara lite krångligt att ta reda på hur en del kostnader debiteras när man t.ex. ringer till och från en mobiltelefon i utlandet. Att få den exakta kostnaden är svårt och den får man i regel först på sin telefonräkning efteråt, då det är flera mellanhänder inblandade. Bäst är så klart kommunikation via Wifi, men det är inte alltid man har tillgång till det.

Men här nedan kan du iallafall få en ungefärlig bild i hur saker och ting fungerar vid mobiltelefoni utomlands.

Jag vill samtidigt påpeka att nedanstående uppgifter förändras regelbundet hos respektive operatör, både i sverige och utomlands, så det är viktigt att du följer upp och kollar dagsaktuell information hos din operatör.

Att ta med mobiltelefonen utomlands

Mycket fungerar precis som vanligt när du ringer i utlandet. Fast det finns några saker som skiljer sig och det finns en del som är bra att tänka på, speciellt kostnaden.

Kontrollera att din mobiltelefon fungerar utomlands

Även fast det går mer och mer åt en och samma standard ute i världen vad det gäller mobiltelfoni och frekvenser, och att mobilerna klarar olika frekvensband, så finns det vissa länder och mobiloperatörer som använder annan teknik (andra frekvensband, till exempel 1900 MHz, 850 MHz) som din telefon inte klarar av. Därför är det viktigt att kontrollera att din mobil verkligen fungerar med de nätverk du vill använda.

Välja nät

Istället för din svenska mobiloperatörs namn kommer den utländska mobiloperatörens namn att visas i displayen. Dina samtal debiteras med den utländska operatörens taxa plus att din svenska operatör kommer att ta ut en extra administrativ avgift på några procent.

Automatisk sökning

De flesta mobiltelefoner är inställda på automatisk sökning. Vilket innebär att telefonen söker upp första bästa operatör i det land du kommer till. Fördelen är att du ofta har tillgång till fler eller alla operatörer som finns i landet, inte bara en som du har hemma i Sverige. Mer om detta kan du läsa i manualen till din mobiltelefon och hos OP.

Manuell sökning

Manuell sökning innebär att du själv väljer nät varje gång telefonen varit avstängd. Se din telefons bruks för att se hur man gör.


Surfa utomlands

Att surfa med ett vanligt mobilabonnemang utanför EU är i regel mycket dyrt, men det finns sätt att minimera kostnaderna

  1. WIFI

    Det första är så klart att bara surfa via Wifi, det kan finnas på ditt hotell, något kafé eller liknande. För att enkelt kunna hitta gratis Wifi-nät att ansluta sig till, så kan t.ex. använda sig av appen WiFi Finder - WiFi Map (Google Store) där man kan hitta närmsta hotspot.

  2. Skaffa ett lokalt kontantkort

    Köp ett lokalt kontantkort på plats, under förutsättning att din telefon inte är operatörslåst.

  3. Skaffa ett surfpaket

    Då betalar man en fast kostnad för en given period för ett givet land. Man aktiverar med ett SMS. Kolla med din operatör.

  4. Skaffa ett globalt sim-kort

    Det fungerar som ett kontantkort, men det fungerar i hela världen. Fungerar inte om din telefon är operatörslåst.

  5. Sätt en kostnadsspärr

    Glöm inte att du kan sätta en maxspärr på ditt abonnemang, så får du en varning om du överskrider denna, och får då manuellt godkänna vidare surf. Kontakta din operatör.

  6. Avaktivera dataroaming

    Stäng av dataroaming redan här hemma, så kan inte telefonen koppla upp sig automatiskt när du väl är utomlands, det hindrar så inte telefonen sätter igång och gör något via nätet med onödiga kostnader som följd.  

    Hur man stänger av dataroaming.
    Android
    Inställningar > Nätverk och Internet > Mobilnätverk. Klicka ur Dataroaming
    Skiljer sig mellan olika versioner, men kan se snarlikt ut, som t.ex.
    Inställningar > Trådlöst och Nätverk > Mobila nätverk. Klicka ur Dataroaming

    Iphone
    Inställningar > Allmänt > Nätverk. Klicka ur Data-roaming


Röstsamtal utomlands

Ringa inom det land du befinner dig i

Är du t.ex. i Tyskland och ska ringa till ett tyskt telefonnummer så gör du som vanligt, slår riktnummer och telefonnummer.

Att ringa ut från det land som du befinner dig i

Om du t.ex. ska ringa hem eller till en svensk mobiltelefon så trycker du + (istället för 00) och sedan landsnummer (46 för Sverige), riktnumret utan noll och sist telefonnummer.
Exempel till 08-795 00 00, ska alltså se ut så här : +4687950000
Varje land har ett landsnummer (Sverige har 0046) som du använder när du ska ringa till ett annat land. Se lista längre ner på sidan för olika länders landsnummer.

Att bli uppringd

Den som ringer till dig behöver inte veta var du är utan ringer ditt mobilnummer som vanligt. Tänk på att den som ringer bara betalar vanlig mobiltelefontaxa medan du betalar mellanskillnaden från Sveriges gräns till det land du rest till.


Vem betalar för vad vid samtal utomlands?

När du ringer

När du ringer från din mobiltelefon betalar du den utländska operatörens taxa plus några procent (ca 5%, se din OP). Samtalen kommer på din vanliga månadsfaktura. Svensk moms debiteras alla samtal. För information om andra operatörers aktuella tariffer, vänd dig till din OP's kundservice. Och samtal till kundservice från utlandet är i regel inte kostnadsfritt.

När du blir uppringd

Om du blir uppringd när du befinner dig utomlands, betalar du den internationella delen av samtalet, dvs. från Sverige till det land där du befinner dig. Den som ringer dig betalar som vanligt mobiltelefontaxa för Sverige.

Vid vidarekoppling

Har du vidarekopplat din telefon till utlandet sker en speciell debitering. Samtalet dirigeras till det land du befinner dig i, för att sedan kopplas till den telefon du har vidarekopplat till. Du får då betala för den internationella delen av samtalet plus den vidarekopplade delen.

Mobilsvar utomlands

Ta med dig din kod till mobilsvar (har du glömt bort den så kontaktar du din operatörs kundtjänst, eller så ringer du upp ditt mobilsvar och byter kod). Det är nämligen så att för att kunna lyssna av dina mobilsvarsmeddelanden från utlandet så måste du kunna din mobilsvarskod. Första gången du lyssnar av ditt mobilsvar blir du ombedd att välja en fyrsiffrig kod. Koden använder du sedan när du ringer till mobilsvar från en annan telefon än din egen mobiltelefon eller när du befinner dig utomlands. Skulle du ändå inte komma ihåg din kod när du är utomlands kan du få den till din mobiltelefon via ett textmeddelande SMS (gäller i länder som stöder SMS).


SMS och MMS

Skicka meddelanden utomlands

Att skicka SMS/MMS är oftast billigare än att ringa och fungerar i de flesta mobila näten i världen.
För att sända ett SMS/MMS från utlandet gör du på samma sätt som i Sverige, dvs. du behöver varken använda utlandsprefix eller landskod. Glöm inte att lagra din operatörs textcentralnummer i telefonen bara (är oftast förprogrammerat). 

Ta emot meddelande utomlands

Vissa operatörer kan ta betalt för inkommande SMS/MMS. Se din operatörs prislista.


Abonnemang och mobiltelefon

I vilka länder fungerar mitt abonnemang och telefon?

Detta uppdateras hela tiden, fler platser och länder tillkommer. Du måste kontrollera med din operatör vad som gäller. Det samma gäller din mobiltelefon.

Svenskt kontantkort utomlands

Det är inte säkert ditt kontantkort fungerar utomlands, du kan behöva köpa till en extratjänst. Här är det viktigt att du kollar upp med din operatör vad som gäller, så du inte står där på flygplatsen och inte kan ringa. Och på de flesta kontantkort kan du inte skicka SMS/MMS från utlandet, bara ta emot.
Ett annat tips är att köpa ett kontantkort på plats, vilket gör det billigare för dig att bli uppringd från Sverige, samt billigare att ringa inom det landet. Här gäller det förstås att ta reda på om ett sådant kort fungerar i din telefon, hur man tankar det, samt vilken taxa det är. Om man inte kan surfa via Wifi så kommer det bli betydligt billigare att surfa, kolla mail, googla och annat för lokala priser, istället för de höga kostnader som det kan bli med det svenska abonnemanget.

Köpa en mobiltelefon utomlands

Det kan vara frestande att köpa en billig mobil utomlands. Men det finns risker med det. Den kan vara operatörslåst, dvs. den fungerar bara i det land du befinner dig i och med en given operatör. Att få bort operatörslåset går, men det kan vara  krångligt och kostsamt. I vissa fall så krångligt och dyrt att det inte är värt besväret. 
Se även till att telefonen verkligen fungerar i Sverige, så det inte är en telefon för det landets system där du köper den, dvs fungerar på en annan frekvens.
Sen är det där med garanti, det kan stå WorldWideWarranty, eller nått liknande, men det är tyvärr ingen garanti för att du ska få den reparerad gratis i Sverige. Du bör kontrollera med tillverkarens kontor i Sverige för att förvissa dig om att du får en garanti som verkligen gäller i Sverige. Sen om du tar den med dig hem så kan tullen gnälla och vilja att du betalar tull och svensk moms på den.


När du kommer hem

Starta om mobilen

När du kommer tillbaka till Sverige bör du tänka på att snabbt sätta på din avstängda telefon. Då uppdateras mobilen i det svenska mobilnätet och du slipper onödiga vidarekopplingar via utlandet. Anledningen till att detta annars kan ske är att din telefon var uppkopplad mot det utländska nätet senast den var påslagen.

Slå på mobilsvar och ändra tillbaka inställningar

Om du har kopplat ur mobilsvar behöver du aktivera det igen när du kommer tillbaka till Sverige. Ändra även tillbaka inställningar såsom avstängd röstbrevlåda, spärrade samtal eller omdirigeringar av inkommande samtal.


Sammanfattning med ytterligare tips och råd

  • Om du vill lyssna av ditt mobilsvar utomlands så krävs en kod. Ta reda på den innan du åker, eller ta hjälp av din operatörs kundtjänst.
  • Tänk på att många länder förbjuder en att köra bil och samtidigt prata i telefonen utan handsfree.
  • Om du ska köpa en telefon utomlands, var noga med att kontrollera att den inte är SIM-låst, och den verkligen fungerar för våra mobilsystem i Sverige.
  • Om du använder Mobilsvar eller har din mobiltelefon vidarekopplad, kan samtal till dig medföra dubbla samtalstaxor. Ring därför alltid ett samtal från din mobiltelefon så snart du kommit tillbaka till Sverige. Då vet mobilsystemet att du verkligen är hemma.
  • Har du ett kontantkort så kräver alla operatörer att du tecknar ett avtal innan du kan använda kontantkortet utomlands.
  • Eftersom mobilen förmodligen är den enskilt viktigaste pryl som du har med på resan, så ta gärna med en i reserv ifall den går sönder, samt en powerbank.
  • Undvik höga telefonräkningar utomlands:
  • Stäng av mobilsvar och automatiska uppdateringar.
  • Använd gratis Wifi i möjligaste mån.
  • Är inte din telefon operatörsbunden kan ett lokalt kontantkort löna sig.
  • Kontakta din OP i förväg och informera dig om surf- och samtalspriser dit du ska. Ordna med en spärr med ett dagligt/totalt maxtak. Utanför EU kan kostnaden lätt skena iväg.
  • Se till att du har med dig alla spärrkoder, inkl puk-kod. Om telefonen blir stulen måste den spärras snabbt, du betalar alla kostnader som en tjuv gör med din telefon fram tills dess. Skriv ner ditt IMEI-nummer som du har på telefonen.
    1. Öppna samtalsapplikationen · 2. Skriv in *#06# · 3. Ditt IMEI-nummer visas.
  • Ha bra lösenord aktiverat på din telefon.

PC För Alla / Digitala Hemmet's hemsida finns en bra guide hur du ska ställa in din telefon på resan för att slippa bli skinnad.


LÄNKAR
Telia
Tele2 - Comviq
Telenor
Tre

Jämför olika mobilabonnemang:
Mobilabonnemang.se
Mobilabonnemang.nu

Opartisk och kostnadsfri hjälp för konsumenter
Telekområdgivarna -

Landsnummer i nummerordning
Världens landsnummer sorterade i nummerordning.
Inled varje nummer med utlandsprefixet 00 (siffrorna noll noll) eller tecknet + och slå sedan landsnummer följt av telefonnummer.

Klicka på siffran som landsnumret du söker börjar på.
(eller vill du söka efter ett specifikt land, tryck Ctrl-F i Windows)

1  2  3  4  5  6  7  8  9

1 Anguilla
1 Antigua och Barbuda
1 Bahamas
1 Barbados
1 Bermuda
1 Caymanöarna
1 Dominica
1 Dominikanska Rep.
1 Grenada
1 Guam
1 Jamaica

1 Jungfruöarna (USA) resp (Britt)
1 Kanada
1 Montserrat
1 Norra Marianaöarna
1 Puerto Rico
1 S:t Kitts och Nevis
1 S:t Lucia
1 S:t Vincent och Grenadinerna
1 Trinidad och Tobago
1 Turks- och Caicosöarna
1 USA (inkl. Alaska, Hawaii)

20 Egypten
212 Marocko
212 Sahara, Västra
212 Västra Sahara
213 Algeriet
216 Tunisien
218 Libyen
220 Gambia
221 Senegal
222 Mauretanien
223 Mali
224 Guinea
225 Elfenbenskusten
226 Burkina Faso
227 Niger
228 Togo
229 Benin
230 Mauritius
231 Liberia
232 Sierra Leone
233 Ghana
234 Nigeria
235 Tchad
236 Centralafrikanska Rep.
237 Kamerun
238 Kap Verde
239 São Tomé och Principe
240 Ekvatorialguinea
241 Gabon
242 Kongo
243 Kongo, Dem. Rep. (Zaire)
244 Angola

245 Guinea-Bissau
246 Diego Garcia**
247 Ascension
248 Seychellerna
249 Sudan
250 Rwanda
251 Etiopien
252 Somalia
253 Djibouti
254 Kenya
255 Tanzania
256 Uganda
257 Burundi
258 Moçambique
260 Zambia
261 Madagaskar
262 Reunion
263 Zimbabwe
264 Namibia
265 Malawi
266 Lesotho
267 Botswana
268 Swaziland
269 Comorerna
269 Mayotte
27 Sydafrika
290 S:t Helena
291 Eritrea
297 Aruba
298 Färöarna
299 Grönland

30 Grekland
31 Nederländerna
32 Belgien
33 Frankrike
34 Spanien
350 Gibraltar
351 Portugal
352 Luxemburg
353 Irland
354 Island
355 Albanien
356 Malta
357 Cypern
358 Finland
359 Bulgarien
36 Ungern

370 Litauen
371 Lettland
372 Estland
373 Moldavien
374 Armenien
375 Vitryssland
376 Andorra
377 Monaco
378 San Marino
380 Ukraina
381 Serbien
382 Montenegro
385 Kroatien
386 Slovenien
387 Bosnien-Herçegovina
389 Makedonien (FYROM)
39 Italien

40 Rumänien
41 Schweiz
420 Tjeckien
421 Slovakien
423 Liechtenstein
43 Österrike

44 Storbritannien och Nordirland
45 Danmark
46 Sverige
47 Norge
48 Polen
49 Tyskland

500 Falklandsöarna
501 Belize
502 Guatemala
503 El Salvador
504 Honduras
505 Nicaragua
506 Costa Rica
507 Panama
508 S:t Pierre & Miquelon
509 Haiti
51 Peru
52 Mexiko
53 Kuba
54 Argentina

55 Brasilien
56 Chile
57 Colombia
58 Venezuela
590 Guadeloupe
591 Bolivia
592 Guyana
593 Ecuador
594 Franska Guyana
595 Paraguay
596 Martinique
597 Surinam
598 Uruguay
599 Nederländska Västindien

60 Malaysia
61 Australien
61 Julön
61 Kokosöarna
62 Indonesien
63 Filippinerna
64 Nya Zeeland
65 Singapore
66 Thailand
672 Antarktis
672 Norfolkön
673 Brunei Darussalam
674 Nauru
675 Papua Nya Guinea
676 Tonga
677 Salomonöarna

678 Vanuatu
679 Fiji
680 Palau
681 Wallis och Futunaöarna
682 Cooköarna**
683 Niue
684 Amerikanska Samoa
685 Samoa
686 Kiribati
687 Nya Kaledonien
688 Tuvalu
689 Franska Polynesien
690 Tokelau
691 Mikronesien
692 Marshallöarna

7 Kazakstan

7 Ryssland

81 Japan
82 Sydkorea
84 Vietnam
850 Nordkorea
852 Hongkong
853 Macao

855 Kambodja
856 Laos
86 Kina
880 Bangladesh
886 Taiwan

90 Turkiet
91 Indien
92 Pakistan
93 Afghanistan
94 Sri Lanka
95 Myanmar (Burma)
960 Maldiverna
961 Libanon
962 Jordanien
963 Syrien
964 Irak
965 Kuwait
966 Saudiarabien
967 Yemen
968 Oman

970 Palestinska självstyret
971 Förenade Arabemiraten
972 Israel
973 Bahrain
974 Qatar
975 Bhutan
976 Mongoliet
977 Nepal
98 Iran
992 Tadjikistan
993 Turkmenistan
994 Azerbajdjan
995 Georgien
996 Kirgizistan
998 Uzbekistan

fb
twitter
epost

HEM

UPP

Kontakta reseledaren.nu: Kontakt
Om cookies på reseledaren.nu: Cookies
Om reseledaren.nu
Sajtkarta

© Copyright 1997 - 2024 www.reseledaren.nu
Alla rättigheter reserverade, med resevration för fel.


www.reseledaren.nu - världens hemsida!


HÄR BAKAS DET KAKOR.
Reseledaren.nu använder sig av cookies för en förbättrad upplevelse och personlig webbplats.
Fortsätter du använda sidan accepterar du detta.